Barlin skulle flyga från Addis Abbeba i Etiopien till sin mamma i Härnösand. Hon gjorde resan tillsammans med två yngre syskon och en adopterad kusin.
Vid en mellanlandning på en flygplats i Amsterdam, skulle Barlin göra ett toalettbesök och lämnade därför sitt resesällskap. Hon är sedan dess spårlöst försvunnen.
Flickans fullständiga namn är Barlin Maxamed Macow och var vid försvinnandet klädd i en lång blåfärgad jeanskjol, blå skjorta/blus och svarta skor. Hon är mörkhyad, 155 centimeter lång, har smal kroppsbyggnad, väger cirka 40-50 kilo, har bruna ögon och långt svart hår som slutar mitt på ryggen. Hon har även hennafärgade händer och fötter.
Det sista hennes syskon såg av henne var att hon samtalade med en man som stod vid toaletterna. Denne man har senare visat sig vara en pojke, han beskrev vägen till toaletten.
Därmed försvann den enda ledtråden till Barlins försvinnande.
Familjen är flyktingar och har fått uppehållstillstånd i Sverige. Meningen var att man skulle återförenas efter att ha levt åtskilda i åratal, mamman som asylsökande i Sverige och barnen som flyktingar i Etiopien.
Integrationsenheten i Härnösand utesluter inte brott och har polisanmält försvinnandet. Man riktar skarp kritik mot den organisation, IOM, som haft ansvaret för barnen under resan, men som låtit dem resa ensam.
-Det får inte hända överhuvudtaget att fyra minderåriga får resa ensamma utan tillsyn. Vi ser oerhört allvarligt på det här, säger Abbas Khanahmadi chef på integrationsenheten i Härnösand till mittnytt.
Den representant från IOM, international organization for migration, som mötte upp barnen på Amsterdams flygplats i tisdags har under ett och halvt dygn hävdat att han såg flickan kliva ombord på planet. Men när passagerarlistan kom bekräftades det att hon aldrig kom med.
IOM vill inte kommentera ärendet.
Polisen i Härnösand har lämnat över sökandet till Interpol.
Barlin Maxamed Macow är nu internationellt efterlyst.
Fakta IOM
Internationella migrationsorganisationen, IOM (International Organization for Migration) grundades 1951 som en mellanstatlig organisation med ansvar för att bistå europeiska flyktingar och migranter med bosättning.
IOM har idag 105 medlemsländer och 27 länder har observatörsstatus. Organisationen samarbetar med en rad olika internationella organisationer och frivilligorganisationer. IOM har ett nära samarbete med FN-organen, men tillhör inte FN-systemet.
Källa: SIDA