Hundratals tasskydd har kommit in Foto: SVT/Tristan Kennedy

Ingela hjälper koalorna i brandhärjade Australien

Uppdaterad
Publicerad

Ingela Lundwall från Sundsvall såg ett inlägg på Facebook som Surfbukten i Östersund lagt ut. De uppmanade folk till att hjälpa de brandskadade koalorna i Australien.

Det började med att Surfbukten bad folk att sy tasskydd till koalorna som räddats från elden. Något som Ingela Lundwall i Sundsvall genast kände att hon kunde bidra med.

– Jag hakade på och gjorde ett inlägg på Facebook med deadline idag. Att folk som ville hjälpa till kunde komma hit och lämna in.

Ingela har fått in ett hundratal små påsar till kängurur och tasskydd till koalor. Det är både förskolor och syfirmor som bidragit.

Risk för överskott

Enligt nyhetsmedia i Australien har det kommit in otroliga mängder med saker och mat till de behövande. Problemet har blivit att det blir svårt att hantera allt stöd.

Tror du att allt det här kan tas emot?

Jag tror att det kommer till användning där nere och att hjälporganisationerna hjälps åt att fördela resurserna där det behövs. Insamlingen har gått in i ett annat skede nu och nu behövs det mer skyddsutrustning, svara Ingela.

Enligt en bedömning från Sydneyuniversitetet har omkring en miljard däggdjur, fåglar och reptiler dött av bränderna i Australien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.