Minister: Över 8 000 koalor befaras döda i bränder

Uppdaterad
Publicerad

Bränderna i Australien befaras ha tagit död på över 8 000 koalor, enligt landets miljöminister Sussan Ley.

– Vi kommer att veta mer när bränderna har lugnat sig och en ordentlig bedömning kan göras, säger hon till ABC:s radioprogram AM.

Mellan 15 000 och 28 000 koalor beräknas leva i kustområdet i delstaten New South Wales och runt en tredjedel av dem kan ha dött i bränderna eftersom ”uppemot 30 procent av deras livsmiljö har förstörts”, säger Australiens miljöminister Sussan Ley enligt The Guardian.

Det är inte bara koalan som lider av bränderna. Andra hotade eller sårbara arter som västliga markpapegojan i Western Australia och det lilla pungdjuret sminthopsis aitkeni i South Australia har drabbats.

Bränder i Australien

Ny värmebölja väntas

– Det behöver inte vara fluffigt och gulligt, det kan vara fjälligt och stickigt, och det är lika viktigt för mig som miljöminister men också för Australiens miljö, säger Sussan Ley i ABC:s radioprogram AM.

Nästa vecka väntas höga temperaturer på nytt i delar av Australien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Australien

Mer i ämnet