Katastrofbeskedet: 3 miljarder döda djur efter skogsbränderna i Australien

Uppdaterad
Publicerad

De omfattande skogsbränderna i Australien var en enorm katastrof för djurlivet i landet. Nu har WWF (Världsnaturfonden) i Australien släppt en rapport om skadornas omfattning, och de uppskattar att tre miljarder djurliv har gått förlorade.
”Det är svårt att tänka sig någon annan händelse i världen i modern tid som har dödat så många djur”, skriver man i rapporten.

Uppemot 19 miljoner hektar brann under brandsäsongen 2019-2020 i Australien. WWF har de senaste månaderna låtit en grupp forskare bedöma skadorna på djurlivet, och rapporten man nu släppt pekar alltså på en enorm katastrof. Man uppskattar att omkring tre miljarder djur dött, och det fördelar sig enligt följande:

  • 143 miljoner döda däggdjur
  • 180 miljoner döda fåglar
  • 51 miljoner döda grodor
  • 2,5 miljarder döda reptiler

Tidigare i somras presenterades en utredning i delstaten New South Wales, som drabbades hårt av bränderna. Där framgick det att koalan kan vara helt utrotad i området redan 2050 till följd av allt varmare klimat, som leder till ytterligare torka och framtida bränder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Australien

Mer i ämnet