Viltvårdaren Simon Adamczyk håller en koala som han har räddade från en brinnande skog nära Cape Borda på den eldhärjade Kangaroo Island för två dagar sedan. Foto: David Mariuz/AP/TT

Ny massevakuering i Australien – område stort som Sydkorea förstört

Uppdaterad
Publicerad

Det varma vädret har lett till nya bränder i Australien och nu manar myndigheterna till en ny massevakuering i de folkrika sydöstra delarna av landet. Hittills har ett område lika stort som Sydkorea eldhärjats, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Om du får instruktioner om att fly, då måste du fly. Det är det enda sättet vi kan garantera din säkerhet på.

Det var budskapet – eller kanske snarare varningen – när delstaten Victorias premiärminister Daniel Andrews uttalade sig i tv i går.

Bland annat har delar av Kangaroo Island, en turistmagnet med rikt djurliv men som nu blivit ett inferno, återigen evakuerats. Blott en dag tidigare vädjade Australiens premiärminister till turister att inte vända Kangaroo Island ryggen på grund av bränderna.

En miljard djur döda

Enligt de senaste uppgifterna har en tredjedel av Kangaroo Island förstörts i bränderna. Och i hela Australien har ett område stort som Sydkorea brunnit – vilket kan liknas vid ett område som i princip täcker Sveriges yta från Malmö till Stockholm (Sydkorea är drygt 10 kvadratkilometer större än Götaland).

Resultatet: 27 människor och upp emot en miljard djur är döda. Då är varken insekter, fiskar eller grodor inräknade, enligt en video från Australian Academy of Science.

Tusentals människor har blivit hemlösa, och vissa har tvingats evakuera flera gånger på grund av de oberäkneliga – och livsfarliga – bränderna.

”De flesta har börjat cykla”

Från Reuters kommer också apokalyptiska vittnesmål som nära nog påminner om scener från den australiska kultfilmen ”Mad Max” med rapporter om problem med elförsörjning och brist på bensin.

– Elektriciteten är långsamt på väg tillbaka men alla är beroende av generatorer och bränslet till dem är mycket begränsad. Folk har fått slut på bensin så de flesta har börjat cykla, säger Mark Tregallas från kuststaden Mallacoota.

Samtidigt varnar myndigheterna för att bränderna, som förvärrats av extremt hög värme och och en tre år lång torka, kommer att slockna först när det börjar regna ordentligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer