Ranchägare i Australien som jagar och fångar en dromedar. Dromedarerna infördes i Australien på 1880-talet och förvildade djur förökade sig snabbt. Arkivbild Foto: AP/TT

Tvingas skjuta tusentals törstiga dromedarer

Uppdaterad
Publicerad

Torkan har orsakat stora problem med vilda dromedarer som letar vatten i den australiska delstaten South Australia. Därför kommer upp till 5 000 av de stora kameldjuren att skjutas från helikopter den kommande veckan.

Beslutet har fattats av de styrande i området Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) i som i huvudsak bebos av urbefolkningen aboriginer.

Dromedarerna förstör vegetationen och utgör också en fara när de letar sig in i samhällen i jakt på vatten. Kadaver av döda djur har även förorenat viktiga vattentäkter, säger en talesman för delstatens miljö- och vattenmyndighet (Dew) till australiska tv-kanalen ABC.

Myndigheten beräknar att det finns 10 000 vilda dromedarer i området. Nu ska populationen halveras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer