”Skogsbränder startar när vi slutar vara uppmärksamma” varnar en affisch som sprids av polisen i South Australia. Allmänheten uppmanas nu rapportera in oaktsamt och misstänksamt beteende. Foto: Rick Rycroft/TT, South Australia Police

Polisen jagar ”firebugs” i brandkatastrofens Australien

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har över 180 personer gripits för brandrelaterade brott i New South Wales, den delstat som drabbats hårdast av skogsbränder.. 24 av dem misstänks medvetet ha anlagt bränder. Så kallade ”firebugs” är ett mångårigt problem i Australien.

Enligt tidningen The Australian har 184 personer gripits det senaste året för att ha brutit mot brandlagstiftningen i New South Wales. De flesta av dem för oaktsamhet – 53 personer misstänks ha brutit mot eldningsförbudet och 47 personer ska ha kastat glödande cigaretter eller tändstickor på marken.

Men dessutom misstänks 24 personer medvetet ha anlagt bränder under den värsta brandsäsongen i mannaminne, bränder som hittills har krävt 25 människoliv och kan ha dödat hundratals miljoner djur.

Allmänheten uppmanas vara vaksam

I Australien kallas de ”firebugs”, eldflugor, de som dras till och vill starta bränder. Problemet med anlagda bränder under brandsäsongen är välkänt i landet, och de flesta delstater har särskilda insatsstyrkor för att förhindra och förebygga bränder. I en intervju med en lokal radiokanal säger Stuart Smith, chef för insatsstyrkan mot anlagda bränder i New South Wales, att man nu arbetar hårt med att lagföra de skyldiga.

– Varje individ som tänder en eld – avsiktligt, oavsiktligt eller på annat sätt – under denna farliga period, kommer att ställas inför rätta, säger Stuart Smith.

I flera delstater drivs nu kampanjer för att få allmänheten att hålla utkik efter misstänkt och oaktsam aktivitet och lämna över material från bil- och mobilkameror som kan hjälpa polisen. I South Australia har polisen sedan tio år tillbaka använt trafikkameror för att övervaka kända mordbrännares fordon i områden där det är stor brandrisk.

Inte ovanligt att ”firebugs” blir brandmän

Det är heller inte ovanligt att så kallade ”firebugs” dras till brandmansyrket. Redan för nästan tjugo år sedan uppskattade en utredning av delstatspolisen i New South Wales att en femtedel av de undersökta skogsbränderna startats av frivilliga brandmän. I november förra året åtalades en 19-årig frivillig brandman för att ha startat sju bränder i New South Wales.

Enligt en undersökning av Australiens kriminologiska institut är omkring nio procent av landets skogsbränder anlagda och ytterligare 21 procent betraktas som misstänkta. Dessutom finns ett stort mörkertal, vilket gör att vissa forskare tror att uppemot hälften av Australiens skogsbränder varje år kan vara anlagda.

Även i Sverige finns exempel på pyromaner som ”passar på” när det rasar skogsbränder. I somras misstänktes bland annat skogsbränder utanför Sala och Eskilstuna vara anlagda. När det gäller just anlagda bränder är det svårt att lagföra misstänkta, eftersom bevisen ofta försvinner i elden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.