• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här återvänder Karen Brown till sitt nedbrunna hem Foto: Ronald Verhoeven/ SVT

Karen förlorade sitt hem i elden: “Börjar jag gråta nu skulle jag aldrig sluta”

Uppdaterad
Publicerad

Minst 24 människor har omkommit och miljoner djur tros ha dött i bränderna som härjar i Australien. Men även där elden har slocknat är behovet av hjälp fortsatt stort och tusentals människor uppges ha förlorat sina hem.
– Jag vill inte bryta ihop, för om jag börjar gråta nu skulle jag aldrig sluta, säger Karen Brown, som är en av de drabbade.

Det är delstaten New South Wales som drabbats hårdast av de australiska bränderna, och 18 av de 24 dödsfall som bekräftats av myndigheterna ska ha skett där.

I Lake Conjola, som ligger i delstaten, har stora delar av byn ödelagts av elden som dragit förbi. Och i askan finns återstoden av flera hus.

”Vi har inget hem”

SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten följde med Lake Conjola-bon Karen Brown när hon återvände till resterna av det som en gång var hennes och hennes familjs hem. 

– Ingenting kan bevaras, absolut inget, säger hon. 

– Vi har inget hem. Vi bor med vänner och familj, men vi har inget hus kvar.

13 miljarder till drabbade

I Lake Conjola, liksom på flera andra orter, pågår nu arbetet med att återställa bland annat elnät och vägar för fullt. Den australiska regeringen har anslagit 13 miljarder kronor till återbyggnad av de samhällen som drabbats och till beredskap inför framtida bränder.

Trots att Karen Brown precis förlorat sitt hem väljer hon att fokusera på vad hon själv kan göra för att snabbt börja om:

– Antingen kryper man upp i ett hörn och bryter ihop, eller så gillar man läget och tar tag i saken. Man måste gå vidare, det tjänar inget till att ge upp. Jag vill inte bryta ihop, för om jag börjar gråta nu skulle jag aldrig sluta.

Se mer ur reportaget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer