Anne-Kristin Ottosson: En grå filt av rök överallt – kuslig stämning

Uppdaterad
Publicerad

Anne-Kristin Ottosson kontrollerar ofta brandförsvarets app som berättar vilka områden som är i fara.

– Jag bor vid havet i förorten Manly som är säker än så länge, men det har varit fruktansvärt varmt och det är grått överallt, säger hon och berättar att hon håller fönster och dörrar stängda hela tiden.

Efter långa perioder av torka och omgångar med höga sommartemperaturer upplever Australien vad som kan bli den värsta brandsäsongen någonsin.

– Det är obehagligt att det brunnit så tidigt på säsongen. Sommaren är länge till. Alla känner någon i de drabbade områdena där man omringats av skogsbränder, säger Anne-Kristin Ottosson som flyttade till Australien förra året för att starta ett dotterbolag åt det svenska bolag hon jobbar för.

”Bara fri sikt några meter”

För några veckor sedan så skulle hon åka norrut till en universitetsstad i jobbet, men strax före avfärd fick hon höra att när man körde vägen dit hade man bara fri sikt några meter.

– Jag valde att stanna hemma såklart, men ska göra ett nytt försök senare denna veckan, säger Anne-Kristin som faktiskt har smatter på rutan just denna dag. Ett regn hon känner stor glädje över. Men det räcker inte på långa vägar för att rädda upp den allvarliga situation som råder i Australien.

Katastrofläget innebär att myndigheter snabbt kan beordra evakuering av områden eller stänga av vägar, beroende på hur okontrollerade bränder förflyttar sig.

– Jag har en kollega som sitter fast i huvudstaden Canberra inåt landet. Motorvägen stängdes av när hon var där och nu kommer de inte därifrån.

Att andas in rök varje dag

Genom brandförsvarets app får invånare notiser och sms om deras område ligger i riskzonen. Väljer man att stanna kvar kan man inte räkna med att resurserna räcker för att man ska få hjälp.

– Det är kuslig stämning och röken lägger sig som ett lock eller en filt över staden. Där jag bor är det inte akut, men jag funderar på vad det innebär för hälsan att andas in sådan här luft hela tiden, säger Anne-Kristin Ottosson som ska bo i Australien till september nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.