Katastrof för djurlivet i New South Wales – 480 miljoner djur kan ha dött

Uppdaterad
Publicerad

Bränderna i Australien och inte minst New South Wales får alltmer katastrofala följder för djurlivet. Nu har en uppskattning av antalet döda djur gjorts, och bara i New South Wales kan det röra sig om 480 miljoner döda djur.

Något svalare temperaturer och ett lättare regn över stora delar av de branddrabbade områdena gav högst tillfällig respit från de värsta bränderna. Senast under fredagen väntas stora delar av sydöstra Australien åter få uppemot 40 grader.

– Vi kan inte bara sitta stilla och vara nöjda just nu. Vi har stora brandvarningar för slutet av veckan, säger delstaten Victorias premiärminister Daniel Andrews på en presskonferens.

Miljoner döda djur

Bränderna har slagit extra hårt mot djurlivet. Enligt en uppskattning gjord av professor Chris Dickman vid Sydneys universitet så kan det röra sig om 480 miljoner döda djur – bara i New South Wales. Många av djuren har dött av lågorna, medan andra avlidit till följd av att det plötsligt saknas växter att äta, eller avsaknad av byten för rovdjur.

Siffran inkluderar däggdjur, fåglar och reptiler men inkluderar inte insekter, fladdermöss eller grodor. Professorn menar att den verkliga siffran sannolikt är klart högre än 480 miljoner döda djur.

300 strandsatta

Bara i New South Wales rasade under dagen 135 bränder, närmare 70 av dem utom kontroll, uppgav räddningstjänsten RFS. Två personer saknas i delstaten sedan i lördags och hundratals personer var på måndagen ute i markerna för att försöka hitta dem.

– Vi hoppas på att få goda nyheter. Men just nu kan vi inte redogöra för var de befinner sig, säger delstatens premiärminister Gladys Berejiklian enligt SBS.

Även i Victoria bjöd dagen på dystra nyheter, när delstatens premiärminister Daniel Andrews meddelade att över 200 bostäder förstörts i de senaste dagarnas bränder, och att de räknar med att ytterligare 300 förstörs innan brandmännen hinner fram till dem.

I orten Mallacoota i East Gippsland i östra Victoria skulle militären flyga ut 300 strandsatta personer på måndagen. Men rökmolnen förhindrade all sådan aktivitet, och räddningsaktionen fick skjutas upp.

Bränderna i Australien är de värsta hittills, sett till yta. Uppgifterna om hur stor yta det rör sig om varierar dock. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar den 6 januari att över åtta miljoner hektar har förstörts, vilket motsvarar en yta nästan lika stor som Österrike.

Skogsbränderna startade i september efter lång tid av torrt väder och perioder av ovanligt höga temperaturer.

Nödläge har utlysts i delstaterna New South Wales och Victoria till följd av bränderna. 25 personer har bekräftats döda, flest i New South Wales, rapporterar Reuters den 6 januari.

Miljontals djur bedöms också ha dött på grund av bränderna och många arter har tvingats lämna sitt naturliga habitat.

Källa: TT, Reuters, BBC

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.