Skådespelaren Nicole Kidman är en av alla som har skänkt pengar till brandmännen som kämpar mot skogsbränderna. Foto: TT

Hundratals miljoner samlas in till brandmännen i Australien

Uppdaterad
Publicerad

De omfattande skogsbränderna har fått världen att sluta upp bakom Australien. Genom en insamling på Facebook har nästan 200 miljoner kronor samlats in till räddningstjänsten i New South Wales.

Bilderna som visar skogsbränderna som härjar Australien har spridits över världen. Brandmän, frivilliga brandmän, militärer och andra frivilliga kämpar för att begränsa brändernas framfart. Över 20 personer har omkommit och de materiella skadorna är omfattande.

För att stödja de som kämpar mot bränderna har många donerat pengar. Den insamling som fått kanske störst spridning initierades av den australiska komikern Celeste Barber, vars familj har tvingats evakuera på grund av bränderna. Hon har via sina sociala medier uppmanat folk att skänka pengar till en donationsfond för räddningsarbetare i New South Wales.

På söndagsförmiddagen hade över 650 000 människor skänkt sammanlagt närmare 200 miljoner kronor via insamlingen på Facebook – som även har fått spridning i Sverige.

Skådespelare skänker 500 000 dollar

En rad kända personer har också gjort privata donationer. Den australiska skådespelaren Nicole Kidman meddelar på sin Instagram att hon skänker 500 000 dollar, motsvarande 4,7 miljoner kronor, till räddningstjänsten i Australien.

En lika stor summa skänker den amerikanska popstjärnan Pink.

”Jag är helt förkrossad av att se vad som händer i Australien just nu med de hemska skogsbränderna”, skrev Pink på Instagram.

För den som vill ge ett ekonomiskt bidrag till de som har drabbats eller kämpar mot skogsbränderna finns det en rad insamlingar att välja mellan. Här har Sydney Morning herald listat flera förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.