Scott Morrison, premiärminister i Australien, kritiseras för sitt agerande. Foto: TT

Kritiken växer mot Australiens premiärminister: ”Inte längre lämplig”

Uppdaterad
Publicerad

Han har blivit utbuad, tvingats avbryta sin Hawaii-semester och får nu kritik för en politisk videoannons. Australiens premiärminister Scott Morrison är hårt pressad för sitt agerande i samband med skogsbränderna.

Skogsbränderna har härjat Australien sedan september, men har intensifierats de senaste veckorna. Australiens premiärminister Scott Morrison har varit under hård press.

Inför jul reste han på en familjesemester till Hawaii men fick avbryta resan på grund av den kritik han fick i hemlandet. När Scott Morrison besökte den branddrabbade staden Cobargo förra veckan blev han utbuad.

Bränder i Australien

I helgen har en politisk annons i sociala medier väckt ytterligare kritik. I en video syns premiärministern besöka branddrabbade platser samtidigt som uppgifter om vad den politiska ledningen har utfört radas upp. Videon avslutas med texten: ”Godkänd av S. Morrison, Liberala partiet, Canberra”.

”För guds skull”

Kevin Rudd, tidigare Labor-ledare och premiärminister, är en av dem som upprördes av videons budskap.

”För guds skull! Under en dag då vi har katastrofala brandförhållanden, mitt i en omfattande nationell kris, gör marknadsföringskillen Morrison vadå? Han släpper en annons för Liberala partiet! Han är inte längre lämplig att ha premiärministerns höga ämbete”, skriver Kevin Rudd på Twitter.

Scott Morrisson försvarade videon under en presskonferens på söndagen.

– Publiceringen gjordes för att informera allmänheten om vad den skattefinansierade regeringen gör, säger premiärministern enligt Sydney Morning herald.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Australien

Mer i ämnet