Se olika metoder som används för att stoppa storbränder. Foto: SVT / Vetenskapens värld

Så kan de nya megabränderna stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Runtom på jordklotet har enorma megabränder dragit fram på senare år, senast i Australien. Nu testar forskare nya metoder för att hindra skador.

Att försöka släcka de nya jättebränderna med ”vanlig” brandbekämpning och helikoptrar har visat sig ofta vara svårt eller omöjligt.

I stället pratar brandforskare allt oftare om att starta motbränder och anlägga ”blacklines”, utbrunna områden, som ett vapen mot megabränder. Brandmannen Rob Hazard var med om att stoppa en av de mest våldsamma bränderna i Kalifornien nyligen:

– Vi tände en motbrand på den här linjen. Gräset rensades och vi kunde bränna hela den här åsen med vår eld för att skapa ett skyddsområde mellan huvudbranden och den här stopplinjen.

Men forskarna försöker också arbeta med alltifrån betande djur till tåligare träd som ett sätt att anpassa skogarna till jordens varmare klimat.

Se hur i klippet här ovan.

Se mer om skogsbränder i Vetenskapens värld den 12 och 19 juli i SVT2, 20:00 eller redan nu på SVT play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.