Runt fem miljoner hektar har brunnit upp i Australien sedan bränderna startade i september, enligt The Guardian. Foto: TT

Ny värmebölja väntas i Australien: ”Ändra era resplaner”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränder fortsätter att rasa i Australien – och nästa vecka väntas en ny värmebölja. Nu varnar myndigheterna för extremhettan och uppmanar människor att göra om sina resplaner.

Flera människor har omkommit i bränderna i Australien och de materiella skadorna är omfattande. Fortfarande kämpar räddningstjänsten mot över 100 mark- och skogsbränder.

Nästa vecka väntas det bli höga temperaturer i delar av landet och i delstaten Victoria har myndigheter varnat för extremhettan.

”Med tanke på de förhållanden som väntas de närmaste dagarna är det inte en bra idé att befinna sig i parker eller på skogscampingar. Om du inte redan har rest hit skulle jag uppmana dig att tänka över dina planer de närmaste dagarna”, säger Andrew Crisp, som är samordnare vid katastrofer i delstaten, enligt tidningen New Zealand Herald.

Över 40 grader väntas

Temperaturer på över 40 plusgrader väntas och nyårsafton har pekats ut som en riskfylld dag när det kommer till bränder.

Enligt The Guardian har runt fem miljoner hektar brunnit upp i Australien sedan bränderna startade i september.

Australiens premiärminister Scott Morrison har kritiserats för sitt agerande i samband med de omfattande skogsbränderna. Bland annat för att han var på semester på Hawaii tillsammans med sin familj samtidigt som bränderna rasade. Han avbröt dock sin semester förra veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.