Avtalet som förra landstingsdirektören Inger Bergström upprättade tillsammans med tidigare personaldirektör Lena Thelin, har nu lett till ännu en polisanmälan. Foto: SVT

Inger Bergström varslas om uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare regiondirektör Inger Bergström kan inte komma tillbaka till annan tjänst inom Landstinget om varslet går igenom.

– Vi ser allvarligt på det inträffade, säger Margareta Tufvesson, tf regiondirektör.

Inger Bergström lämnade självmant sin tjänst som regiondirektör när det avslöjades att hon gömt ett synnerligen förmånligt avtal för tidigare HR-direktören Lena Thelin i sin skrivbordslåda.

LÄS MER: Tidigare personalchef i landstinget har fått dubbla löner

Krisen i Landstinget Västernorrland

Hon sa då upp sig från sin tjänst som regiondirektör, men i hennes chefsavtal fanns en möjlighet för henne att gå tillbaka till sin grundtjänst som chef inom landstinget. Dagens varsel visar att landstingsledningen anser att Inger Bergström inte kan återgå i tjänst i landstinget.

– Det är en vecka sedan vi var färdiga med den interna utredningen där vi tittade på avtalet och undersökte om det förlåg något brott. Det gjorde det inte, men vi konstaterade allvarliga brister i hur man hanterat avtalet, säger Margareta Tufvesson, tf regiondirektör.

– Det är förtroendeskadligt att man inte håller sig till de riktlinjer som finns.

Värdegrund

Regionrådet Erik Lövgren (S) uttryckte direkt efter Inger Bergströms avgång sitt beklagande att hon valde att sluta.

Foto: SVT

SVT: Har din syn på hennes arbete förändrats sedan dess?

– Hanteringen av avtalen var inte förenligt med värdegrunden i Landstinget Västernorrland, men det förtar inte att det jobb  hon gjort dittills var bra, säger Erik Lövgren.

På frågan om vad som händer med de andra inblandade i Thelinaffären, Anders L Johansson, tidigare landstingsdirektör och Lena Thelin, tidigare HR-direktör hänvisar han till den utredning som ska göras av en oberoende granskare.

– Vi måste rensa den här byken, konstaterar Erik Lövgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet