Turerna kring M/S Baltic Star i Lunde, Kramfors, fortsätter. Nu ser skandalbåten ut att bli kvar vid kaj i Lunde tills vidare, i väntan på att juridikens kvarnar fortsätter mala. Foto: SVT

Inget vite för Baltic Star – ser ut att bli kvar vid kajen i Lunde i Kramfors tills vidare

Uppdaterad
Publicerad

Det omsusade båten Baltic Star ser ut att bli kvar ytterligare en tid vid kajen i Lunde i Kramfors.

Mark- och miljödomstolen i Östersund har slagit fast Länsstyrelsens beslut om att frysa Kramfors kommuns flyttkrav tills dess att sakfrågan utretts.

– Vi sitter lugnt i båten, säger hamnägaren Sten Sandin.

Följetongen om M/S Baltic Star, som tidigare hette Birger Jarl, får ytterligare ett kapitel – minst.

I november föra året beslutade Kramfors kommun om vite på 200 000 kronor för varje påbörjad månad som fartyget låg kvar i det privatägda hamnen i Lunde.

M/S Baltic star

Kommunen menar att båten är inredd som ett boende, och därför kräver bygglov för att få ligga vid kaj. Ägaren Leif-Ivan Karlsson hävdar däremot att båten som främst använts som restaurang- och nöjesfartyg är en fritidsbåt, och att kommunen därför inte kan kräva bygglov. Dessutom ligger den i Lunde för reparation och underhåll.

Överklagade

Sakfrågan är inte avgjord ännu, och därför beslutade Länsstyrelsen i Västernorrland att bifalla ägarens begäran om inhibition av kommunens vitesbeslut tills vidare. Det betyder att verkställigheten skjuts upp tills saken är avgjord och att några viten inte kan utkrävas om båten inte flyttas.

– Det har jag förstått hela tiden, jag har aldrig varit orolig, säger hamnägaren Sten Sandin.

Kommunen överklagade, men nu har alltså Mark- och miljödomstolen slagit fast Länsstyrelsens beslut.

Det i sin tur innebär att M/S Baltic Star – som enligt ett tidigare beslut skulle flyttas senast 1 juni, alltså på lördag – med största sannolikhet blir kvar i Lunde tills vidare.

Vad händer nu?

– Den får ligga kvar tills han får in den på varvet, säger Sten Sandin.

SVT har förgäves sökt ägaren Leif-Ivan Karlsson för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I flera år har fartyget haft nyttjandeförbud – men har trots det körts. Hör hela historien om det 70-åriga fartyget i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M/S Baltic star

Mer i ämnet