Ingrid Nilsson skrev inlägget på Facebook. Foto: SVT/Carola Isaksson

Ingrid Nilssons inlägg har delats tiotusentals gånger

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens anmälningar om sexbrott på festivaler i länet beslutade sig Ingrid Nilsson i Härnösand att skriva ett inlägg på Facebook. Gensvaret blev enormt. Inlägget har nu delats 13 000 gånger.

Ingrid Nilsson är till vardags lokalpolitiker för Vänsterpartiet i Härnösand. Men hon vill inte att inlägget ska ses som ett partipolitiskt inlägg, utan att det handlar om jämställdhet i allmänhet. Inlägget handlar om hur ofredande också skedde när hon var yngre och att det inte är någon ny företeelse.

– Jag är övertygad om att den här typen av övergrepp på kvinnor alltid har förekommit men att det inte pratas om. Och att det börjar när pojkar jagar flickor i lågstadiet, säger Ingrid Nilsson.

ofredande i härnösand

Mest positivt

Inläggen i tråden på Facebook har för det mesta varit positiva och många hyllar henne för det hon säger.

– Jag hade förväntat mig tvärtom, för när man pratar om de här sakerna så blir man påhoppad, sedd som en lögnhals eller att man hatar män.Det är inte det det handlar om alls. Syftet är att lyfta frågan hur kvinnor utsätts för sexövergrepp och få en diskussion gällande vad man kan göra,  säger Ingrid Nilsson.

Handlar om fel saker

Hon säger också att hon oroas över att hon tycker att debatten om sexulla övergrepp handlar om saker som det inte borde. ”Det som oroar mig med den rådande debatten är att den ska komma att handla om fel saker, att min rätt till min kropp ska användas som ett argument i debatten om främlingshatet och rasismen. Att det fortfarande inte handlar om kvinnors rätt till sina kroppar utan blir ett sätt att ge rasismen ett anstikte.” , skriver hon i inlägget.

– Hur debatten utvecklade sig efter det som hände här i Härnösand, det var det som gjorde att jag skrev. Jag blev förtvivlad, jag kände att det var jättehemskt det som skett. Men vi måste prata om det som händer och inte göra det till ett inlägg i en annan debatt , för då förminskar vi det igen, säger Ingrid Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ofredande i härnösand

Mer i ämnet