Den misstänkta våldtäkten skulle ha skett i en toalett på festivalområdet. Foto: Örjan Leek

Misstankarna mot våldtäktsanklagade 19-åringen läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

19-åringen som suttit anhållen och häktad misstänkt för våldtäkt under Härnösands stadsfest släpptes i dag fri, enligt åklagaren. Den målsägande kvinnan ska ha ändrat sina uppgifter.

19-åringen har sedan han häktades i förra veckan nekat brott. Den misstänkta våldtäkten uppgavs ha skett i en bajamaja på festivalområdet på Härnösands stadsfest. Mannen anhölls på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Men i dag, tisdag, har ärendet lagts ned.

– Målsägande har ändrat sina uppgifter. Misstankarna kvarstår inte längre, säger Karin Everitt, åklagare.

ofredande i härnösand

Läs mer: En anhållen för våldtäkt på festival

Var frivilligt

Under eftermiddagen släpptes därför mannen fri. Enligt åklagaren ska kvinnan ha ändrat sina uppgifter till en sådan grad att det inte längre finns skäl att hålla mannen frihetsberövad.

– Hon har medgett att det varit en tydlig sexuell kontakt. Men nu säger hon att det var frivilligt, säger Karin Everett.

Många anmälningar

Under Härnösands stadsfest inkom tre anmälningar om våldtäkt och nitton fall av sexuella ofredanden till polisen. Men eftersom en av anmälningarna om våldtäkt nu lagts ned kvarstår alltså två anmälningar om våldtäkt.

Läs mer: Övergreppen och våldtäkterna – detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ofredande i härnösand

Mer i ämnet