Övergreppen och våldtäkterna – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen 22-23 juli anordnades stadsfesten i Härnösand. Då anmäldes sammanlagt 19 fall av sexuellt ofredande och 3 fall av våldtäkt.

I ett av ärendena sitter en 19-årig man anhållen. Våldtäkten ska inte ha begåtts i publikhavet. I det här fallet gäller sedvanliga utredningsåtgärder och utredningen leds av åklagaren Jens Göransson.

Läs mer: En anhållen för våldtäkt på festival

Ytterligare två våldtäkter har anmälts. De ska ha begåtts i folkhavet framför scenen. Gärningspersonerna ska ha genomfört sexuella handlingar som enligt lag är jämförliga med samlag. Utredning pågår.

ofredande i härnösand

Sexuellt ofredande

Det har också anmälts 20 fall av sexuellt ofredande. I tre av fallen är brottsoffren under 15 år.

I fyra fall har gärningspersonerna i fråga blivit utpekade. Ingen av dessa sitter ännu frihetsberövade.

I 12 av fallen finns inga uppgifter om gärningspersonerna. Dessa ärenden bedöms i nuläget ha mycket små utsikter att kunna lösas.

Ett ärende ska också vara nedlagt.

Förloppet under helgen

Under helgen rasade anmälningarna in. Efter fredagens festivaldag inkom 4 anmälningar om sexuellt ofredande. Därför sattes ytterligare resurser in så som extra vakter, ideellt arbetande vuxna efter ett upprop på Facebook, och kravallstaket.

Ändå inkom under lördagsmorgonen ytterligare sex anmälningar om sexuellt ofredande vilket gjorde antalet till 10. Men under dagen fortsatte folk att anmäla och siffran steg till 19 anmälningar som sexuellt ofredande och 3 fall av våldtäkter.

Läs mer: Arrangören uttalar sig

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ofredande i härnösand

Mer i ämnet