Den handskrivna lapp som Timrås förra kommunalråd Ewa Lindstrand (S) säger sig ha fått, med förslag om vad ett ja till asylbåten Ocean Gala skulle kunna ge kommunen. Hör Härnösands förra kommunalråd Fred Nilsson om det hela. Foto: Ewa Lindstrand

Inte första gången kontroversiella fartyg vill lägga till i Vivstavarv

Uppdaterad
Publicerad

Hotellfartyget M/S Birger Jarls ankomst till kajen i Vivstavarv i Timrå är inte det första omtvistade fallet där kontroversiella skepp söker en fristad vid det gamla industriområdet.För fyra år sedan gjorde ägarna till det omdiskuterade flyktingfartyget Ocean Gala enträgna försök att få lägga till på samma plats. Men dåvarande kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) vägrade – och hävdade senare att redarna försökt muta in fartyget till kaj i Timrå.Se klippet här.

Foto: Örjan Leek

Ocean Gala (bilden ovan) gick därefter vidare norrut och lade till slut till i hamnen vid den gamla Utansjöfabriken norr om Härnösand.

Där blev den kvar i flera månader under 2016 utan att en enda flykting klev ombord på fartyget, som enligt planen skulle ge bostäder åt närmare 2 000 asylsökande.

Mångmiljontvist

Migrationsverket vägrade betala ut några pengar till de norska redarna som stämde myndigheten i domstol och krävde flera hundra miljoner kronor efter vad som ansågs vara ett avtalsbrott.

I tvistemålet fick Migrationsverket till sist rätt och några pengar betalades aldrig ut till rederibolaget Floating Accommodations. Men företaget överklagade och målet ligger nu i hovrätten för avgörande där.

Men tvisten är så att säga postum; Ocean Gala skrotades i Alang i Indien för drygt ett år sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.