Den handskrivna lapp som Timrås förra kommunalråd Ewa Lindstrand (S) säger sig ha fått, med förslag om vad ett ja till asylbåten Ocean Gala skulle kunna ge kommunen. Hör Härnösands kommunalråd Fred Nilsson om det hela. Foto: Ewa Lindstrand

Ewa Lindstrand: Kommunen erbjöds fem miljoner för att ta emot asylbåten

Uppdaterad
Publicerad

Under rättegången i tvisten mellan Migrationsverket och Floating Accommodations om den tilltänkta asylbåten Ocean Gala uppgav Timrås förra kommunalråd Ewa Lindstrand att rederiet erbjöd kommunen fem miljoner för att ta emot fartyget.

– De kom med en papperslapp, ”Time to close the deal” stod det bland annat. Väldigt dålig stil och väldigt oseriöst, säger hon till SVT.

Rättegången i tvistemålet pågår just nu som bäst i Norrköpings tingsrätt.

Det norskägda rederibolaget Floating Accommodations Sweden AB har stämt Migrationsverket på omrkring en kvarts miljard kronor för avtalsbrott. Migrationsverket vill inte betala ut pengarna eftersom några asylsökande aldrig gick ombord på fartyget.

Asylbåt i Härnösand

Under våren 2016 fick både Timrå och Härnösands kommuner förfrågningar om att ta emot Ocean Gala med platser för runt 1800 flyktingar ombord.

Nya uppgifter

Innan fartyget till sist lade till i Utansjö norr om Härnösand hade förhandlingarna med respektive kommunledning – som båda var negativa till att ta emot fartyget – varit intensiva.

Om det vittnade både Timrås och Härnösands före detta kommunalråd, Ewa Lindstrand (S) respektive Fred Nilsson (S), i rätten under torsdagen.

Ewa Lindstrand kom med särskilt intressanta och helt nya uppgifter som kan uppfattas som ett mutförsök från Floating Accommodations sida gentemot Timrå kommun – och som Sveriges Radios P4 Västernorrland var först med att berätta.

Handskriven lapp

Ett av alternativen var att låta Ocean Gala lägga till vid kajen vid den gamla Vivstavarsfabriken i Timrå, som ägs av Örnsköldsviksföretagaren Nicklas Nyberg. Kommunledningen var kallsinnig, men Floating Accommodations gav inte upp.

– Sent på eftermiddagen fredagen den 18 mars 2016 fick jag en handskriven lapp i min hand. Nicklas Nyberg var budbärare, berättar Ewa Lindstrand för SVT Västernorrland.

”Time to close the deal”

– På lappen stod ”Time to close the deal” och så olika sjusiffriga belopp som kommunen skulle få om vi sa ja till Ocean Gala, fortsätter hon.

– Om vi sa ja senast klockan 17 måndagen efter skulle vi få fem miljoner kronor. Ett positivt besked senast 17 på tisdagen skulle ge fyra miljoner, och med ytterligare en dags dröjsmål tre miljoner. Om vi väntade till torsdagen skulle beloppet bli noll.

Den handskrivna lappen som ni kan se här intill sparade hon och den hade hon med sig i rättssalen i Norrköping på torsdagen.

”Ruskade bara på huvudet”

Vad menade bolaget att pengarna till kommunen skulle kunna gå till?

– Jag tolkade det som att de då skulle teckna sponsoravtal med föreningar för barn- och ungdomsidrott i Timrå kommun.

Ewa Lindstrand upplevde det hela som ett utpressningsförsök. Men förslaget var inget som kommunledningen ens övervägde enligt henne.

– Jag ruskade bara på huvudet och konstaterade att de inte var seriösa. Det var väldigt dålig stil och väldigt oseriöst, säger Ewa Lindstrand.

Vi har sökt Nicklas Nyberg för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylbåt i Härnösand

Mer i ämnet