Foto: Örjan Leek

Tvisten om Ocean Gala fortsätter – domen överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Nu fortsätter rättstvisten om flyktingfartyget Ocean gala. Företaget bakom fartyget förlorade i tingsrätten sin talan om skadestånd mot Migrationsverket, men överklagar nu till hovrätten.

Rättstvisten mellan Floating Accommodations, företaget bakom fartyget Ocean Gala, och Migrationsverket har pågått i tre år. Det var under den stora flyktingströmmen 2016 som Migrationsverket hyrde fartyget som flyktingboende för drygt 1800 asylsökande. Fartyget lade till i Utansjö hamn, norr om Härnösand.

Stämde Migrationsverket

Men några flyktingar kom aldrig ombord. Migrationsverket menade att företaget inte uppfyllt de villkor som ställts genom att de lagt till i en industrihamn utan de tillstånd som krävdes. Floating Accommodations Sweden AB, stämde i sin tur Migrationsverket för avtalsbrott.

Migrationsverket vann

I början av december föll domen i Norrköpings tingsrätt. Rätten menade att företaget inte kunnat bevisa att Migrationsverket begått något avtalsbrott. Floating Accomodations krav på 190 miljoner kronor av Migrationsverket ogillades och de dömdes istället till att betala rättegångskostnaderna på nästan 3,5 miljoner kronor.

Tvisten fortsätter

Tingsrättens dom har nu överklagats av Floating Accommodations, den långa rättstvisten lär nu kunna bli ännu längre. Till att börja med ska hovrätten ta ställning till företagets 26 sidor långa överklagan.

Av den första punkten i överklagan framgår att företaget haft en uppfattning om vad avtalet innebar och Migrationsverket en annan. Trots att Migrationsverket visste om att det fanns olika tolkningar underlät man att informera den andra parten om detta. Man menar också att tingsrätten gjort en felaktig bedömning av reglerna för avtal gällande fartyg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet