Foto: SVT/Anna QuayleVisa alla (2)
Visa alla (2)

Invigning av miljonsatsning på lignin

Publicerad

Nu invigs den nya paketeringen av lignin vid Domsjö fabriker i Örnsköldsvik. Den har kostat 30 miljoner kronor och ska öppna nya marknader där små säckar efterfrågas.

För drygt ett år sedan inleddes miljonprojektet – försäljning av det träbindande och miljövänliga ämnet lignin i mindre förpackningar vid Domsjö fabriker i Örnsköldsvik. Tidigare har kemikalien packats i 600 kilo stora förpackningar. De nya säckarna kommer att väga 25 kilo, vilket ska öppna upp för en ny kundkrets enligt fabriken.

Under måndagsförmiddagen invigdes anläggningen av landshövding Gunnar Holmgren.

De nya paketeringsanläggningen har en kapacitet på knappt 50 000 årston vilket blir totalt sett 170 000 torkat lignin per år tillsammans med de två tidigare torkarna. Säckar skickas till huvudlagret i Lübeck i Tyskland och sedan via fartyg till kunder över hela världen.

– Det största användningsområdet för vårt lignin är i dag som tillsatsmedel i betong där stora säckar föredras. Nu ser vi fram emot att nya marknader där lignin i små säckar efterfrågas, säger Lars Winter, VD Domsjöfabriker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer