Åsa Bellander, tf hälso- och sjukvårdsdirektör/regiondirektör, välkomnar IVO:s granskning. Foto: Region Västernorrland/SVT

IVO granskar sommarbemanningen på sjukhusen i Västernorrland

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har inlett en granskning av länets sjukhus. Bakgrunden är en anmälan om att det är omöjligt att bedriva en patientsäker vård i sommar på grund av den svåra bemanningssituationen.

IVO:s granskning ska utreda om regionen kan tillgodose vårdbehoven under sommaren 2022, skriver region Västernorrland på sin hemsida.

– Vi välkomnar IVO:s granskning. Alla vet vilken svår situation vi befunnit oss i, och fortfarande befinner oss i, säger Åsa Bellander, tf hälso- och sjukvårdsdirektör/regiondirektör.

Bellander lyfter att flera åtgärder har gjort att situationen inför sommaren nu ser bättre ut, men att det finns anledning att ”vässa våra insatser”.

Vidtagna åtgärder

Bland åtgärderna finns bland annat lönesatsningar, ökad ersättning för sålda semesterveckor och sammanslagningar av vårdavdelningar. Det har också gjorts en inventering av administrativ personal med vårdutbildning som kan förstärka på golvet.

Region Västernorrland har den 18 maj skickat in återkoppling till IVO med redovisning av patientsäkerhetsanalyser samt vidtagna åtgärder. Det är oklart när IVO:s utredning är klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.