Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ambulansverksamheten i Sollefteå har tappat 11 av 35 personer i personalstyrkan. Hör mer om läget inför sommaren i klippet. Foto: SVT

Läget på Sollefteå sjukhus i sommar: Brist på ambulanser och lång väntan på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Gränsen för det acceptabla är redan passerad för både patientsäkerheten och arbetsmiljön. Den slutsatsen drar analysteamet som gjort riskbedömningen för Sollefteå sjukhus i sommar. Analyserna vid samtliga tre sjukhus visar på stora utmaningar i region Västernorrland.

– Man förväntar sig överbeläggningar och personal- och vårdplatsbrist i hela länet vilket gör det svårare att hjälpa varandra, säger chefläkare Sari Jonsson.

På Sollefteå sjukhus räknar man med att kunna hålla 16 vårdplatser öppna i sommar. Med möjlighet till två överbeläggningar och fyra observationsplatser. Det är för få platser per invånare, enligt analysen.

– Det är väldigt lite, säger chefläkare Sari Jonsson som lett analysarbetet vid Sollefteå sjukhus.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Hårdare prioriteringar

När resurserna är knappa tvingas man göra tuffare prioriteringar i vården, säger hon.

Sari Jonsson är chefläkare på region Västernorrland Foto: Anna Beijron SVT

– Det kan leda till att patienter som borde läggas in istället får gå hem med de risker som det innebär.

Längre väntan på Akuten

Uppdraget för analysteamen på respektive sjukhus var att analyser patientsäkerhetsriskerna utifrån det bemanningsläge som är känt.

I Sollefteå framkommer risk för ökad väntetid på akutmottagningen. Målet är en väntetid på mindre än fyra timmar. Redan i dag får patienter ofta vänta i sex-åtta timmar.

Något som befaras bli ännu längre med färre vårdplatser Hör mer om det i klippet.

Risk för försämringar på ambulanssidan

Det finns också en risk att ambulanserna inte räcker till, på grund av personalbrist.

”Ambulansverksamheten i Sollefteå har tappat 11 av 35 personer i personalstyrkan”.

I nuläget fattas bemanning på 3 700 timmar. Samtidigt som behovet av transporter kan öka vid brist på vårdplatser. Det kan leda till undanträngningseffekter.

– Det här kan ju leda till att patienter med livshotande tillstånd som hjärtinfarkt, stroke och hjärtstopp behöva vänta för att ambulanserna kanske är upptagna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet