Chefläkaren om krisen på Sundsvalls sjukhus: ”Har aldrig sett något liknande på 30 år”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns risk för allvarliga vårdskador och dödsfall om inte läget i vården förbättras. Det framkommer i de riskanalyser som gjorts i regionen inför sommaren. I Sundsvall planeras för 116 vårdplatser jämfört med 157 förra sommaren.

Vi träffar en bekymrad chefläkare som ansvarar för den riskanalys som gjorts på Sundsvalls sjukhus inför sommaren. Fredrik Andersson säger att läget i år är värre än det var i fjol, då sjukvården ansågs vara mycket ansträngd.

– Det går genom hela vårdkedjan och det är anmärkningsvärt på akutmottagningen, sammanfattar han.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Svårt att hjälpa varandra

I normala fall brukar en åtgärd vara att sjukhusen inom regionen avlastar varandra. Det kan man inte räkna med nu. 

– Alla har en brist på vårdplatser som inte går att hantera gemensamt och vi kan inte räkna med att få någon volymhjälp från andra sjukhus utanför länet.

Bråttom med åtgärder

Det är nu upp till de ansvariga att agera utifrån de påpekade bristerna, säger han.

– Jag utgår från att man nu agerar hårt och kraftfullt och verkligen ser till att vi får hit personal. Annars är det bekymmersamt.

Jobbar med åtgärder

Regiondirektör och tf hälso- och sjukvårdsdirektör Åsa Bellander säger att åtgärdsplaner ska presenteras i mitten på maj. Hon säger också att det jobbas intensivt för att eliminera och motverka riskerna som framkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet