Desperat jakt på asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Idag lämnade Migrationsverket en ny prognos till regeringen om hur många personer som väntas söka asyl i Sverige i år. Den tidigare prognosen på ungefär 60 000 personer skrivs upp kraftigt, till 80 000. Det innebär ett ökat tryck på Migrationsverket att hitta asylboenden.

Under det första halvåret i år sökte närmare 32 000 personer asyl i Sverige. Det är nästan 70 procent fler än under motsvarande period i fjol. Den här utvecklingen innebär att Migrationsverket nu höjer sin prognos från 57 000–70 000 till 75 000–89 000 asylsökande i år. Huvudscenariot är skattat till 80 000.

– Vi ser just nu den största ökningen av asylsökanden sedan kriget i Bosnien. Det gör att vi måste använda alla alternativ, säger Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik, som är på besök i Västernorrland för att titta på myndighetens verksamhet i länet.

Just nu letar han och Migrationsverket med ljus och lykta efter fler asylboenden. Här, liksom i resten av landet, har myndigheten de senaste åren allt mer behövt vända sig till privata aktörer. Det är betydligt dyrare än att placera asylsökande i kommunernas allmännyttiga lägenheter.

Kritiserade boenden

Migrationsverkets stora bostadsbehov gör att det allt mer blir säljarens marknad. Risken är oseriösa aktörer ser en chans att öka lönsamheten genom att tumma på kvalitén. Vi har tidigare rapporterat om missförhållanden på flera asylboenden i vårt område. Asylsökande vi träffat har vittnat om, mögelangrepp, skadedjur och stor trångbodhet.

– Asylboendena är inte tänkta som permanenta lösningar. Om man beviljas uppehållstillstånd ska man slussas vidare till en bostad, säger Mikael Ribbenvik.

Vi har bland annat berättat om flyktingboendet hos Sidsjö fastigheter i Sundsvall där Migrationsverket det senaste året felanmält över 200 brister i lägenheterna, samt det mycket trångbodda flyktingboendet på Frånö Vandrarhem i Kramfors kommun där över hundra personer tvingades dela på elva toaletter.

”Lycksökare”

Migrationsverket skulle helst se att alla asylsökande kunde inkvarteras i kommunernas lägenheter istället för på asylboenden, men myndigheten hävdar samtidigt att de privata aktörer man skrivit kontrakt med uppfyller kvalitetskraven.  

– Vi ser ganska många lycksökare i branschen som kommer med undermåliga boenden, men det är vi inte intresserade av. Det måste finnas en grundkvalité annars blir det ingen affär med oss, säger Mikael Ribbenvik.

FLYR FRÅN ERITREA OCH KRIGETS SYRIEN

Västernorrland är det län i landet där det, sett till folkmängden, bor flest asylsökanden. Det är bland annat kriget i Syrien och människor som flyr den diktaturen i Eritrea som gör att antalet asylsökande i landet ökar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.