Jakt på farliga ämnen i leksaker och kläder

Uppdaterad
Publicerad

Nytt behöver inte innebära ofarligt. Plastleksaker kan innehålla farliga kemikalier. Läder kan innehålla krom och kläder kan vara behandlade med formaldehyd och antibakteriella ämnen. Nu skärper kommunerna kontrollerna och ger råd till dig som konsument: ”Våga fråga”

Örnsköldsvik är en av 60 kommuner som ska spåra farliga ämnen under det kommande året. Utgångspunkten är att konsumenterna har rätt att få veta om det finns farliga ämnen i varor som säljs.

Cancerframkallande

Samtidigt har leverantörerna en skyldighet att informera yrkesmässiga kunder om närmare 200 namngivna ämnen som finns i EUs så kallade kandidatförteckning. Alla ämnen är inte reglerade avseende konsumentprodukter men som privatpersoner gäller det att vara aktiv själv och ställa frågor. Det finns ingen skyldighet att informera konsumenter som inte uttryckligen vill veta.

Projektet rör särskilt farliga ämnen som:

  • Är cancerframkallande.
  • Skadar arvsmassan.
  • Stör fortplantningsförmågan.
  • Är mycket långlivade, bioackumulerande och toxiska (giftiga).
  • Kan vara hormonstörande.

Intet ont anande kunder

Den som tillverkar, importerar eller distribuerar varor med dessa ämnen måste leva upp till särskilda informationskrav som Kemikalieinspektionen och kommunerna nu ska kontrollera om de följs. Kemikalieinspektionen har funnit att av 106 undersökta varor innehöll 40 förbjudna kemiska ämnen över gränsvärdena i lagstiftningen. Problemet är störst när det gäller e-handel.

Det finns alltså varor i handeln som slinker igenom nätet av regler och kontroller, och att intet ont anande kunder riskerar att köpa varor som kan innehålla farliga ämnen. Nu har man tagit fram ett material som ska hjälpa kommunerna i tillsynen av butikerna.

– Våga fråga säljaren, uppmanar Irina Håkansson vid miljö- och hälsoenheten i Örnsköldsvik och ger några tips om när man ska vara extra uppmärksam. Nytt direkt från butiken behöver inte innebära ofarligt och butiken ska enligt reglerna kunna ge svar så att man som konsument kan ta ställning om man vill köpa varan eller ej.

  • Plastsaker kan innehålla ftalater, klorparaffiner, blyföreningar, kromater och tennföreningar.
  • Textilier kan innehålla formaldehyd, antimögelmedel, flamskyddsmedel, farliga färgämnen och impregneringsmedel.
  • Läder kan innehålla garvämnen som krom.
  • Accessoarer kan innehålla nickel, kadmium och bly.
  • Sportkläder kan innehålla antibakteriella ämnen.

Om det finns mer än 0,1 viktprocent av ett skadligt ämne i en vara ska butiken kunna ge svar men inte nödvändigtvis omedelbart. Butiken har 45 dagar på sig att ta fram fakta om innehållet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.