Lars Hylander, docent i miljöanalys, tycker att kommunernas inspektioner är ett slag i luften. Foto: Fredrik Israelsson, SVT

”Jakten på enskilda avlopp är en felsatsning”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunernas jakt på enskilda avlopp är ett slag i luften och felaktig, det menar en forskare med mångårig erfarenhet av studier kring avloppssystem.

Att enskilda avlopp underkänns vid kommunernas inspektioner är mera regel än undantag. I Sollefteå kommun med omkring 3000 enskilda avlopp räknar man med att 80 procent av anläggningarna inte uppfyller kraven på trekammarbrunn och efterföljande rening.

Jakten på miljöbovar får kritik

Men nu får jakten på enskilda miljöbovar kritik från flera håll.

– Allt avloppsvatten behöver tas om hand på något sätt men så som man agerar nu när man underkänner fullt fungerande markbäddar bara för att de är för gamla är helt fel, säger Lars Hylander, docent i miljöanalys med lång erfarenhet av forskning kring avloppssystem, bland annat på Sveriges lantbruksuniversitet.

Han tycker att kommunernas inspektioner är ett slag i luften.

– Det är definitivt en felsatsning, ska man göra något med avloppen så ska man se till att man får ett ökat kretslopp, säger Lars Hylander.

Marken renar bäst

Naturen mår många gånger bra av avloppsvattnets fosforhalter, bara det inte släpps ut i sjöarnas ytvatten, det är många forskare överens om. Men avloppen innehåller även bakterier och virus.

– Det effektivaste sättet att ta hand om avloppsvattnet är att leda ner det i mark. Marken har en underbar förmåga att ta bort bakterier och virus, hävdar Lars Hylander.

Miljardindustri

Samtidigt är avloppskraven är en miljardindustri och en guldgruva för branschen men Lars Hylander tycker att myndigheternas krav på landsbygdsbefolkningens avloppsanläggningar är respektlös.

– Det är en minoritet i samhället som bor på landsbygden med enskilda avlopp, de är svagt organiserade och har inte den juridiska kapaciteten, säger han.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.