Foto: SVT

Järvbesök i älgvandringen: ”Inte förvånad, det kommer fler”

Uppdaterad
Publicerad

I fredags kunde de som följer ”Den stora älgvandringen” se hur en järv visade sig framför kamerorna och på länsstyrelsen i Västernorrland tror man att det kommer att bli fler rovdjursupplevelser i slow-tv projektet. Platsen besöks förutom av järv även av både björn och lodjur.

Kameran som i slow-tv satsningen kallas ”Järvberget” är placerad på hemlig plats i Ånge kommun, cirka 150 kilometer från Kullberg där älgarna passerar Ångermanälven.

Ovanligt bra plats för rovdjur

Enligt Peter Nilsson på länsstyrelsen i Västernorrland som blev kontaktad av SVT inför årets säsong av älgvandringen är det en ovanligt bra plats för att se rovdjur om man kan rigga upp en kamera som man gjort i tv-projeket. Han är inte förvånad över att järven dök upp så snabbt.

Den stora älgvandringen

– Nej, det var enligt planen, det var därför vi satte kameran där, säger han men poängterar att det inte skulle vara samma sak om någon människa var på platsen, då skulle djuren vara mycket skyggare.

Inte bara järv

Peter tror dessutom att det med kamerornas hjälp snart kan bli fler observationer och att det inte bara kommer att handla om järv.

– Både björn och lodjur rör sig i området, berättar han.

Se den ogenerade järven och hör Peter Nilsson berätta om platsen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet