”Jasmines föräldrar har inte fått den hjälp de borde fått”

Publicerad

Jasmines föräldrar får stöd för sin kritik mot den vård som Jasmine fått på Sundsvalls sjukhus.

– Oetiskt och ansvarslöst, säger Gun Ingvarsson, anhörigstödjare på föreningen Hjärnkraft.

Jasmine skadades allvarligt i samband med en frontalkrock i Kramfors i september 2019. Hon har vårdats på sjukhus fram till nu. Hennes föräldrar ifrågasätter flera av de beslut som fattats vid Sundsvalls sjukhus det senaste ett och ett halvt åren. Bland annat har de fått en bedömning av en intagningssköterska på Danderyds neurologiska avdelning som, liksom Jasmines föräldrar, anser att hon är kontaktbar. Inte ”vegetativ” som utlåtandet från Sundsvall gör gällande.

Specialistkompetens saknas

Enligt förbundssekreteraren i hjärnskadeförbundet Hjärnkraft kan man inte heller göra bedömningen ”vegetativ” utan att ha specialistkompetens.

Bilkrasch i Kramfors

Regionen bemöter kritiken

SVT Nyheter Västernorrland har fått en skriftlig kommentar från Anne Thelander, länsverksamhetschef barn- och ungdomsmedicin Region Västernorrland. Hon skriver så här:

”Av hänsyn till patientsekretess kan vi inte uttala oss i enskilda fall. Generellt kan jag säga att bedömning av vårdbehovet hos en patient är behandlande läkares ansvar. Läkarna arbetar utifrån behandlingsriktlinjer, vårdprogram, beprövad erfarenhet och vid behov tas kontakter med berörda specialistinstanser i syfte att vården ska motsvara det medicinska behovet. Patienten har rätt till inflytande över sin vård men kan inte kräva en behandling som läkaren ej anser motiverad.

Är patient eller vårdnadshavare inte nöjda med vården så kan man framföra detta via regionens hemsida eller till IVO. Inkomna klagomål hanteras efter gängse rutin i Region Västernorrland.”

I klippet hör du mer om kritiken som nu riktas mot Sundsvalls sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilkrasch i Kramfors

Mer i ämnet