Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Prestigeuppdrag till Öviksföretag – ska skydda markfordon inom försvarsindustrin mot cyberattacker

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Clavister med bas i Örnsköldsvik jobbar med cybersäkerhet och har nu fått uppdraget att utveckla digitalt pansar på uppdrag av Europeiska Försvarsfonden – ett uppdrag man tog framför näsan på stora europeiska försvarsföretag.

Förra sommaren beslutade EU-kommissionen att ge närmare 1,2 miljarder euro i stöd till 61 samarbetsprojekt för forskning och utveckling på försvarsområdet.

Projekten valdes ut av Europeiska försvarsfonden, vars syfte är att förstärka försvarsförmågan och därmed också medborgarskyddet hos EU:s medlemsstater.

Bygger på AI – systemet lär av sina misstag

Stefan Brodin är chef för försvarsutveckling på Clavister

Tanken med Europeiska Försvarsfonden EDF är att backa upp samverkan inom EU på försvarsområdet. Örnsköldsviksföretaget Clavister får nu uppdraget att utveckla mjukvara för att skydda militära fordon att slås ut av digitala attacker.

Tekniken bygger på AI, artificiell intelligens, som innebär att systemen – förenklat -  kan lära sig från sina egna misstag.

Clavister stöds med runt 5,5 miljoner från fonden och ger företaget nu en viktig chans att etablera sig på en europeisk marknad, menar Stefan Brodin, chef för försvarsutveckling.

Företaget har redan ett samarbete med den stora försvarskoncernen BAE Hägglunds i Örnsköldsvik och system för cybersäkerhet finns i de pansarfordon som levererats till Holland. Man samarbetar också med Försvarets Materielverk när det gäller militär cybersäkerhet.

Se och hör mer om projektet i videon här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.