Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s granskning visar att ett av fartygen rengjorde tankarna till havs timmar innan utsläppet syntes. Foto: SVT/Kustbevakningen

Efter jätteutsläppet – inga spår av talloljan i Bottenhavet

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen har länsstyrelserna i Västernorrland, Gävleborg och Uppsala haft möte tillsammans med kustbevakningen, som informerade om läget kring det tidigare jätteutsläppet av tallolja. Det omfattande utsläppet upptäcktes i Bottenhavet mellan Härnösand och Gävle i början av juni, men nu är oljan spårlöst försvunnen.

– Kustbevakningen har letat efter oljan, dom har varit på några öar utanför Hudiksvall och Söderhamn och ner mot Gävle men inte hittat nån olja, säger Torbjörn Westman, Beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Västernorrland, som tycker det hela är mystiskt att den bara har försvunnit.

Ett utpekat fartyg misstänks för miljöbrott efter utsläppet som täckte 77 kvadratkilometer, en yta som är lika stor som Malmö stad.

– Om allmänheten upptäcker olja som går upp mot land längs kusten så ska man höra av sig till Kustbevakningen. Så dom kan göra undersökningar på oljan, säger Torbjörn Westman.

Kustbevakningen har ännu inte fått in några tips om olja från allmänheten.

Hör Torbjörn Westman berätta om två möjliga teorier i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.