Tipset: Johan Asplund dödades med kloroform

Uppdaterad
Publicerad

Johan Asplund lurades in i en bil och sövdes med kloroform av en man han kände sedan tidigare. Det framgår av tipset som polisen fick i somras, erfar SVT.  

Johan Asplund försvann spårlöst för 34 år sedan från sin bostad i Bosvedjan. Fallet har sedan dess varit ett mysterium med ser nu ut att kunna lösas tack vare ett tips som polisen fick i somras.

Enligt vad SVT erfar handlar det om en mobilfilm där någon detaljerat beskriver hur elvaårige Johan Asplund lurades in i en bil av en man och sövdes med kloroform.

Fallet Johan Asplund

Mannen ska sedan ha kört till en stuga och försökt väcka Johan som då redan var död.

Enligt tipset ska mannen då ha lindat in Johans kropp i filtar och sedan kört ut i skogen och begravt kroppen. Johans kläder ska sedan ha eldats upp.

”Erkännande från Johans baneman”

I morgondagens Veckans brott kommenterar Johan Asplunds pappa, Björn Asplund, de nya uppgifterna.  

– Jag har fått ett meddelande på Facebook som säger att det finns ett erkännande från Johans baneman och det finns inspelat i en iphone. Det är uppgifter som innehåller detaljerade upplysningar om tillvägagångssätt, vad som hände Johan och vem som utförde det här.

Björn Asplund säger också att geografiska platser är mycket detaljerade i tipset.

– För mig är det svårt att dra någon annan slutsats än att den som har lämnat dom här uppgifterna har varit med på plats och kan i detalj redogöra för det här, säger Björn Asplund till Veckans brott.

Polisen fortsatt förtegen

Polisen vill inte kommentera de nya uppgifterna.

– Vi kommer inte att kommentera det. Vi jobbar på under tiden, säger Mikael Ahrtzing på polisen i Västernorrland.

Enligt vad SVT erfar så får man i tipset reda på var Johan ska finnas begravd. Har polisen tänkt gräva på den platsen?

– Det har gått massa rykten i media om att vi har börjat gräva och ska börja gräva men inget av det stämmer. Det vi håller på med nu är att bearbeta det här tipset, säger Mikael Ahrtzing.

Varför har ni inte börjat gräva?

– För vi vet inte riktigt vart det här tipset tar vägen, säger Mikael Ahrtzing.

I Veckans brott, som sänds i morgon klockan 21:00 i SVT 1, kommenterar Johans pappa, Björn Asplund, de nya uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Johan Asplund

Mer i ämnet