Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I den nya podden sätts försvunne elvaåringen Johan Asplund och den han var i centrum. Något som mamma Anna-Clara väntat länge på. Se och hör henne här i klippet. Foto: SVT arkiv

Premiär för podden om försvunne Johan Asplund från Sundsvall – mamman: ”Äntligen”

Uppdaterad
Publicerad

I dag, exakt 43 år efter elvaårige Johan Asplunds spårlösa försvinnande i Sundsvall, släpper författaren Camilla Läckberg premiäravsnittet till sin podcast om fallet.

Johans mamma Anna-Clara är mycket nöjd med resultatet.

– Äntligen får Johan komma i centrum, säger hon till SVT Västernorrland.

Fallet Johan Asplund är ett av Sveriges mest uppmärksammade försvinnanden.

Frågorna om vad som hände den där morgonen den 7 november 1980, vart Johan tog vägen och vem som ligger bakom elvaåringens gåtfulla försvinnande är fortfarande obesvarade.

Den omfattande mediarapporteringen om fallet genom åren har till allra största delen handlat om de rättsliga turerna kring försvinnandet. Fallet är unikt i flera avseenden – bland annat för att två personer i två olika processer först fällts i domstol för att ha legat bakom Johans försvinnande, och därefter friats.

Historien om Johan, en pigg och glad elvaåring med många intressen och kompisar, har ofta kommit i skymundan.

Camilla Läckberg berättarröst

Johans föräldrar Anna-Clara och Björn Asplund har länge velat dokumentera Johans liv och vem han var.

– Jag vill ju absolut inte att Johan ska bli bortglömd, och inte den här händelsen heller. Jag vill hålla det levande så länge det någonsin går, säger Anna-Clara Asplund bland annat i klippet här ovan.

Författaren Camilla Läckberg ligger bakom den nya podcasten ”Pojken som aldrig kom hem” på fyra timslånga avsnitt, och hon är också berättarröst.

Intervjuerna med Anna-Clara och Björn Asplund är gjorda bland annat på plats i Bosvedjan i Sundsvall där Johan och Anna-Clara bodde vid tiden för försvinnandet, och de utgör grunden i podden.

Medverkar gör även – med flera – kriminologiprofessor Leif GW Persson som följt fallet i många år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.