Försvunne Johan Asplunds föräldrar får inget skadestånd av staten.

Johans föräldrar nekas skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till den försvunne Johan Asplund får inget skadestånd av staten. Efter över ett års väntan kom beskedet på onsdagen.

– Nästa steg blir att skicka en skrivelse till regeringen, säger Anna-Clara Asplund.

Det är över 36 år sedan den då 11-årige Johan Asplund försvann från hemmet i Bosvedjan i Sundsvall. Johans föräldrar har kastats mellan hopp och förtvivlan under åren som gått och de har inte fått något svar om vad som hänt sonen. 1993 påstod Thomas Quick, numera Sture Bergwall, att han fört bort Johan och mördat honom. Ett erkännande som han senare tog tillbaka.

Fallet Johan Asplund

”Väldigt många motgångar”

– Det är märkligt så mycket som hänt och så många fel som begåtts under åren. Det har varit väldigt många motgångar, säger Anna-Clara Asplund.

För drygt ett år sedan krävde båda föräldrarna staten på en miljon vardera i skadestånd och en ursäkt. I begäran till Justitiekanslern skrev deras advokat Kerstin Koorti att dessa 35 år som gått medfört en psykisk stress och dagligt lidande för Anna-Clara och Björn Asplund. Först nu kom svaret.

– Det blir inget skadestånd och ingen ursäkt. Jag har inte hunnit läsa hela motiveringen, den är elva sidor lång och kom i morse, säger Anna-Clara Asplund.

Fortsätter att kämpa

Första reaktionen var att hon inte orkar mer. Men sedan ändrar hon sig.

– Vi har kämpat för Johan i så många år, så det är klart att vi måste fortsätta, säger Anna-Clara Asplund.

Nästa steg kan bli att skicka en skrivelse till regeringen, som i sällsynta fall kan bevilja skadestånd trots att JK konstaterat att det inte finns juridiska skäl till ersättningen.

– Vi har pratat med advokaten om det, och det känns skönt att JK gång på gång i sin utredning skriver att vi har utsatts för ett enormt lidande säger Anna-Clara Asplund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Johan Asplund

Mer i ämnet