Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Sjöstedt (V) från Umeå ser ut att bli ensam norrlänning i EU-parlamentet. Foto: Pierre Ragnehag

Jonas Sjöstedt (V) kan bli enda norrlänningen i EU-parlamentet: ”Det är dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har pekat ut Norrbotten och Västerbotten som prioriterade områden för den gröna omställningen. Samtidigt ser det ut som att Jonas Sjöstedt troligen blir den enda politikern från Norrland som kommer att sitta i EU-parlamentet efter valet i juni.

– Det är dåligt, säger han och skulle gärna se fler norrlänningar i parlamentet med tanke på Norrlands roll i omställningen.

Jonas Sjöstedt (V) från Umeå är ingen rookie i EU-sammanhang, han är tvärtom den politiker som har rekordet i Sverige. Han var med redan den allra första svängen på 90-talet efter att Sverige blev medlem i unionen.

Stor chans att väljas

Han har hittills gjort 11 år i EU-parlamentet och siktar nu på fem år till. Jonas Sjöstedt (V) är högst på Vänsterpartiets lista inför valet och har stor chans att bli invald.

Tala för Norrland

Han tycker att det är dåligt att han troligen blir ensam från Norrland, och menar att det påverkar de norrländska chanserna negativt, inte minst när det kommer till den gröna omställning alla hoppas på.

– Ja, det tror jag, någon måste ju tala för Norrlands sak i EU, säger han.

Hör honom i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.