Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det började med en vinst” – så blev en fotbollsmatch som Örnsköldsviksbon Jonas tittade på hemma i soffan början på spelmissbruket. Foto: SVT/TT

Jonas i Örnsköldsvik fastnade i spelberoende – förlorade drömhuset

Publicerad

Jonas Pettersson var fast i sitt spelberoende under flera år.

Till slut nådde han en punkt där han inte hade råd att tanka bilen för att köra till jobbet.

– Då sökte jag på spelmissbruk på min telefon och ringde det första numret som dök upp, säger han.

Under 4,5 års tid var Jonas Pettersson djupt nere i ett spelmissbruk som slog hela hans liv omkull. Han förlorade sitt drömhus och relationer till familj och vänner försämrades.

Med stöd från en terapeut och spelberoendegruppen började han sakta men säkert återbygga sitt liv, men skulder från alla lån han tagit för att finansiera sitt spelmissbruk lever han med än idag.

Lyckades ta sig ur missbruket

Nu har Jonas varit spelfri i tre år och tre månader, flyttat till en egen lägenhet och arbetar som betongarbetare. Samtidigt är han delaktig i just spelberoendegruppen i Örnsköldsvik, där han hjälper andra som kämpar med spelmissbruk.

– Spelberoendegruppen har betytt väldigt mycket för mig, just att få träffa människor med samma problem och att få dela med mig av erfarenhet, säger Jonas.

Första året var jobbigast

Det jobbigaste året för Jonas var första året efter spelstoppet. Han berättar att han ville tillbaka till ”kickarna” och tillbaka till spelandet.

– Det har stärkt mig väldigt mycket att våga prata om det offentligt och vara officiell med det hela.

Jonas berättar att det är svårt att erkänna för sig själv att man är i ett missbruk – men att det är viktigt att våga prata om det.

– När man väl har kommit över den tröskeln har man kommit väldigt långt, säger Jonas.

Hör Jonas berätta mer om sitt spelberoende och hur han tog sig ur det i videon ovan.

SPELMISSBRUK – HÄR KAN DU FÅ HJÄLP

• Stödlinjen – första hjälpen vid spelberoende. Ring stödlinjen på 020-819100 vardagar 9-17, samt till 21 måndagar och torsdagar. Det går också att chatta med en rådgivare via hemsidan stodlinjen.se

• 1177 om ”Spelberoende – hasardspelsyndrom”.

• Spelberoendegruppen – Riksorganisation för Spelberoende och Anhöriga. Har självhjälpsgrupper på 26 orter i landet och arrangerar träffar i Härnösand, Sundsvall och Örnsköldsvik.

Spelpaus – Spelinspektionens nationella självavstängningsregister.

• 1177 om ”Spelberoende – hasardspelsyndrom”.

• Spelberoendegruppen – Riksorganisation för Spelberoende och Anhöriga. Har självhjälpsgrupper på 26 orter i landet och arrangerar träffar i Härnösand, Sundsvall och Örnsköldsvik.

Spelpaus – Spelinspektionens nationella självavstängningsregister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.