Person som spelar casinospel på en telefon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Spelberoendegruppens ordförande Omid Rezvani om varför spelmissbruk ska jämställas med andra beroenden. Foto: Mats Andersson/TT

Ny självhjälpsgrupp mot spelberoende har startat i Härnösand

Publicerad

Allt fler har problem med spelberoende och söker hjälp med sitt missbruk. För några veckor sedan öppnande den ideella organisationen spelberoendegruppen upp en ny stödgrupp i Härnösand.

– Spelberoende prioriteras inte på samma sätt som andra beroenden, säger Omid Rezvani, Ordförande i Spelberoendegruppen.

Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten och Spelinspektionen har runt fyra procent av den svenska befolkningen spelproblem. Bland unga, särskilt bland unga män, är siffran ännu högre.

Spelberoendegruppen är Sveriges största ideella rikshjälporganisationen när det kommer till stödgrupper för spelberoende. De finns sedan tidigare på 25 orter runt om i landet. Nu blir självhjälpsgruppen i Härnösand nummer 26 i ordningen.

– Vi ser ett stort behov, och tidigare har många från Härnösand kommit in till gruppen vi har i Sundsvall, säger Omid Rezvani, Ordförande i Spelberoendegruppen.

Unga extra utsatta

Enligt Folkhälsomyndigheten kryper spelande om pengar ner i åldrarna och fler unga söker nu hjälp för att de har problem. Personer mellan 16 och 29 år är den vanligaste gruppen för riskabelt spelande, där en majoritet är män.

”Väldigt tillgängligt”

– Den stora skillnaden de senaste åren är tillgängligheten till att kunna spela och ta snabba lån. Man är inte tvungen att vara på en specifik plats vid en utsatt tid utan det går att spela överallt med sin telefon. Även att ta snabblån för att finansiera sitt spelande har blivit mycket enklare, säger Omid Rezvani.

Hör Omid Rezvani berätta mer i videon.

SPELMISSBRUK – HÄR KAN DU FÅ HJÄLP

• Stödlinjen – första hjälpen vid spelberoende. Ring stödlinjen på 020-819100 vardagar 9-17, samt till 21 måndagar och torsdagar. Det går också att chatta med en rådgivare via hemsidan stodlinjen.se

• 1177 om ”Spelberoende – hasardspelsyndrom”.

• Spelberoendegruppen – Riksorganisation för Spelberoende och Anhöriga. Har självhjälpsgrupper på 26 orter i landet och arrangerar träffar i Härnösand, Sundsvall och Örnsköldsvik.

Spelpaus – Spelinspektionens nationella självavstängningsregister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.