Varför är kraven på kattägare inte hårdare? Hör svaret från Jordbruksverket i klippet. Foto: Jordbruksverket/ Anna Beijron SVT

Jordbruksverket om övergivna katter: För tidigt att utvärdera nya regler

Uppdaterad
Publicerad

– Det finns för många djur som är ute och lider och inte får någon skötsel eller vård, instämmer Jordbruksverkets handläggare Alexandre Barchiesi. Men han anser att det är för tidigt att säga att de nya reglerna som skulle reglera kattpopulationen i Sverige, inte fungerar.

– Det är lite för tidigt att göra en numerär utvärdering. Men kontrollmyndigheterna har ett intensivt arbete med katter dagligen.

Den 15 juni i fjol infördes reglerna som säger att kattägaren ansvarar för att förhindra att katter förökar sig när de vistas utomhus. Mer om reglerna i faktarutan nedan.

Kattägarens ansvar

– Den som äger katten ska ta ansvar. Katten är inte ett djur i den svenska faunan, man måste sköta den.

Alexandre Barchiesi, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket Foto: Jordbruksverket

Men flera föreningar som driver djurhem i Västernorrland slår larm om en ohållbar situation med hemlösa katter. Reglerna har inte ändrat någonting menar de eftersom det står ”bör” och inte måste i föreskriften.

Delade meningar

Men det finns också de som är mer positivt inställda till förändringen.

– Det jag kan känna är att att regeln/föreskriften går att använda i dialogen med djurägare. Det är en jättestor förändring, och det är positivt. Men det är ju inte tvingande och det vet många och än så länge är situationen oförändrad, säger Karolin Bergström på Djurskyddet i Örnsköldsvik.

Ser tecken på förändring

Men på Jordbruksverket ser man tecken på att det finns en vilja att ändra beteende. Kattägare och veterinärer tar kontakt med verket som ser att fler vill göra rätt.

– Denna nya regel är ett bidrag till en total lösning. En kastrerad katt håller sig lite närmare hushållet, vilket du ofta vill om du vill ha ett utbyte med din katt.

Nationell utvärdering

Men någon nationell utvärdering av reglerna har ännu inte gjorts.

– Jag kommer att föreslå det. För jag tycker att frågan är extremt central och i fokus för en del av djurskyddets trovärdighet, säger han.

Hur ska problemet med hemlösa katter lösas? Tyck till här!

Chatten är stängd, tack alla för erat engagemang!

/Kristin, redaktör

Jenny • Att kalla sej djurvän och samtidigt påstå att alla katter kan trivas som innekatter...
Tänk efter.
Med lite erfarenhet ,och empati, ser man ganska snabbt att en del individer trivs bättre inne ,medans andra blir deppiga och nästan ber om att få Dö hellre än att leka med tofsar på spön som nån snäll tant kutar runt med...Sorry.

Ann-Britt Wallin • Min svarta Saga köpte jag från Djurskyddet i Östersund. Hon kom från en sk kattkoloni. Hon är hos mig innekatt i stort hus med många möjligheter till aktivitet. Får gå ut på små promenader i sele och koppel. Det är absolut kattvänligt. Det är många tråkigheter hon slipper i och med att hon är innekatt ex slagsmål med andra katter, inälvsmask, fästingar och trafikfaror. Har katten sysselsättning och stimulans är det absolut okay att vara innekatt.

ann !mari ! • krav ! 5000 , 10000 kronor för en kattunge så kanske den blivande ägaren förstår. ett värde på katten!

Ulrika • Otroligt okunnigt art påstå att innekatter är djurplågeri Johan.
Det handlat om träning och positv förstärkning. De flesta katter ogillar sele i början . Så självklart kommer katten lägga sig på golvet och vägra röra på sig i början

Ulrika • Att ha innekatt är inte djurplågeri . Kattanppasar man,har flera resurser samt leker dagligen mår innekatter alldeles utmärkt .
Utekatter blir dagligen påkörda sen sitter dessa ägare och kallar bilister för mördare . Även om det finns folk som kör förfort så var det ju inte de som släppte ut katterna . Det är väldigt lätt att skylla på andra när man gjort ett val.

Sen finns det rätt många faror, som hundar, människor ,rovdjur, att katter blir instängd och dör under plågsamma smärta .

Jag vet vad jag kan göra för att göra mina inneker friska och lyckliga . Finns många innekatter som får komma ut i sele och koppel samt fina rastgårdar med många möjligheter till klättrande och spana .

Ken • Eftersom katter är en invasiv djurart finns det bara en lösning på problemet. Katter skall vara inomhus eller ledas runt med koppel i utemiljö. Lösspringande katter borde likvideras.

Åsa Nordius • Lagen är tandlös, jag förstår inte vad man är rädd för. Om skälet är att det är svårt att kontroller käns det som en undanflykt. Om man skriver ska i s f bör har vi som värnar om katter möjlighet att anmäla personer som inte tar hand om sina katter enligt intentionen. Nu leder det ingen vart, de som missköter sina katter kan fortsätta med det utan att något händer trotts att de blir anmälda av flera personer.
Jag tror att enda lösningen är att lagen blir mycket tydligare och mera stringent.

KatteMatte • Okunnighet är att tro att katter inte trivs inomhus. Att få katter att trivas inne handlar om att genom korrekt kunskap och lyhördhet för individen erbjuda en stimulerande miljö anpassad till deras behov och beteenden. Och exempelvis krydda tillvaron med säker och grannskapsvänlig utevistelse i koppel eller rastgård.
Vi kan ändå inte längre erbjuda katter en, för dom, naturlig miljö. Enbart bilen har gjort det omöjligt att säkra katter en trygg "frihet". Därtill kommer ett otal andra onaturliga hot och på de flesta ställen för lite plats för deras revir.

Kerstin Sjölund Eriksson • Steg 1: Registrering, chipmärkning, samt kastrering av katter, som inte går i kontrollerad avel ska vara ett krav. Okastrerade katter ska inte vistas utan uppsikt utomhus.
Steg 2: Vi måste jobba bort myten att en katt har nio liv o klarar sig själv o att det ligger "i kattens natur" att vistas utomhus och fånga råttor. Detta är en myt till nackdel för katten. Vilka andra husdjur släpps ut utan tillsyn!

Den 15 juni 2020 började nya djurskyddsregler för katter och hundar att gälla. En viktig ambition med reglerna har varit att höja kattens status. Kravet på att katterna inte förökar sig oplanerat blev tydligare reglerat.

Tanken var att djurhållarens ansvar skulle bli tydligare och att det framgår att det krävs kunskap för att hålla en katt eller hund.

Bland annat står att katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat.

(källa: Jordbruksverket)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.