Gå inte ensam till en lägenhetsvisning, råder Johan Hermansson, Hyresgästföreningen. Foto: Montage

Jurist: ”Det är förkastligt”

Uppdaterad
Publicerad

Människor i desperat behov av lägenhet utnyttjas på bostadsmarknaden, det menar Johan Hermansson som är jurist på Hyresgästföreningen i Sundsvall.

Vi har tidigare berättat om Hanna Lundmark, som blev föreslagen att utföra sexuella tjänster mot att få ett hyreskontrakt, när hon sökte efter en bostad på nätet. På Hyresgästföreningen i Sundsvall arbetar Johan Hermansson som jurist. Han blev bestört över Hanna Lundmarks historia.

– Jag känner ilska. Att någon beter sig på det sättet och försöker utnyttja en person som är i akut behov av en bostad, det är förkastligt, säger Hermansson.

Oskäligt höga hyror

Han säger att han inte tidigare hört talas om den här typen av förslag i sundsvallsområdet. Däremot menar han att på en bostadsmarknad där det finns fler som vill hitta nånstans att bo, än vad det finns lägenheter, så utnyttjas de bostadssökande ibland av oseriösa fastighetsägare.

– Hyresvärdar som märker att de har att göra med någon som är i stort behov av en lägenhet kan krydda på hyran till exempel, säger Hermansson, det är inte ovanligt.

Titta aldrig ensam

Hyresgästföreningens råd till bostadssökande är att kolla upp hyresvärden när man fått ett erbjudande, så att man vet att värden är en seriös aktör på marknaden. Och han poängterar att man aldrig ska gå ensam när man ska titta på en lägenhet.

– Man ska ha någon med sig, dels för sin egen trygghet, men också för att det ska finnas ett vittne om det senare blir några oklarheter kring vad man kommit överens om, säger Johan Hermansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.