Foto: SVT

Juristen: ”Ett allt hårdare samhälle”

Uppdaterad
Publicerad

Terfa Nisebeni tolkar de nya barnbidragsreglerna som signalpolitik från statsmakterna. Nästa vecka fattar riksdagen om ytterligare skärpningar.

Att stoppa utbetalningen av barnbidrag till familjer som saknar uppehållstillstånd kommer att orsaka ekonomiska bekymmer för många familjer. Den bedömningen gör Terfa Nisebeni som är juridiskt ombud för flera familjer som väntar på uppehållstillstånd.

Hon företräder bland annat Iza Damlkhi och hans familj.

– Men det är inte bara dom som fått beskedet från försäkringskassan att utbetalningen barnbidraget stoppas. Flera familjer som jag företräder har fått samma besked, säger hon.

Hon menar att försäkringskassans nya hållning är ett utslag av en ny attityd i samhället och en allt hårdare linje i migrationspolitiken från statens sida. När nu familjer runt om i landet får beskedet att de inte längre får barnbidrag ligger det i linje med en generell kursändring i svensk politik, menar hon.

– Det här förefaller vara ett utslag av Sveriges migrationspolitik som den formulerats under senare tid. Regeringens nya politik att minska antalet asylsökande har redan lett till en skärpt hållning från statsmakternas sida och fler lagskärpningar är på gång. Jag upplever en tydlig signalpolitik som riktar sig till asylsökande och de som väntar på uppehållstillstånd, säger Terfa Nisebeni.

Nästa vecka kommer riksdagen att fatta beslut om den omdebatterade skärpningen av svensk asyl- och flyktingpolitik. Från en generös hållning kommer Sverige enligt lagförslaget att anpassa sig till EUs miniminivå. Bland annat införs begränsningar i anhöriginvandringen samtidigt som uppehållstillstånden blir tidsbegränsade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.