Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det går till när kalhyggen fångar in koldioxid. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Så här går det till när kalhyggen blir kolsänka

Uppdaterad
Publicerad

Ett kalhygge övergår från att vara en klimatpåverkare till att bli en infångare av koldioxid mycket snabbare än man tidigare trott. Det hävdar forskare på SLU.

Forskarnas undersökningar av 50 olika skogsbestånd tyder på att det är trädens tillväxt som avgör skogens kolbalans i de nordliga brukade skogarna.

Markens koldioxidavgivning genom nedbrytning har, enligt forskarna, i jämförelse mindre betydelse. Ett kalhygge binder mer koldioxid än det ger ifrån sig inom tio år efter avverkning.

Koldioxid påverkar klimatet negativt och en opåverkad skog fångar upp mera koldioxid än ett hygge men eftersom forskningen på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) visar att hygget förhållandevis snabbt blir en koldioxidinfångare, ger även ett avverkat område, snabbare än man tidigare trodde, en positiv effekt.

I klippet ser du hur det går till.

Artikeln har uppdaterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.