David Kisswani, 60, hade misshandlats svårt med en yxa och hittades av sin son. Foto: ur polisens förundersökning

Kalla fall: David, 60, dödades med yxa

Publicerad

David Kisswani. 60, dog på sjukhuset sedan han hittats svårt misshandlad i sin lägenhet i Skönsberg i Sundsvall.

En person dömdes för mord i tingsrätten men frikändes senare – hans före detta fru.

Se klippet om mordfallet här.

Mordet begicks i februari 2004. David Kisswani hade slagits ihjäl med en yxa. Motivet till dådet var inledningsvis oklart och dörrknackningen i bostadsområdet gav inget vid handen.

Så småningom trädde Kisswanis son fram och pekade ut sin mamma som den skyldiga till mordet.

Mot sitt nekande

Kvinnan dömdes mot sitt nekande i Sundsvalls tingsrätt, men överklagade domen. Hovrätten för nedre Norrland ansåg inte att det var ställt utom varje rimligt tvivel att Kisswanis förra hustru var förövaren utan frikände henne.

Utredningen har därefter varit vilande i ett decennium och frågan om vem som dödade David Kisswani och varför är fortfarande obesvarad.

Kalla mordfall

Kalla fall, så kallade cold cases, är ouppklarade mordfall där ingen förövare gripits och dömts för brottet.

Tidigare var preskriptionstiden för mord 25 år; därefter lades ouppklarade mordutredningar ner och förblev olösta.

Den 1 juli 2010 avskaffades preskriptionstiden för mord i Sverige. Ett av skälen till att riksdagen klubbade igenom lagändringen var att mordet på statsminister Olof Palme annars skulle ha preskriberats den 28 februari 2011.

I Västernorrland finns i dagsläget sju kalla fall som egentligen rör åtta mord eftersom en av utredningarna gäller ett dubbelmord.

Det äldsta är mordet på Eva Söderström i Kramfors i september 1987, det färskaste är mordet på Haifa Jamal i Kvissleby i juni 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.