Foto: Pontus Lundahl / TT

Kalla främsta svenska kvinna i OS-historien

Uppdaterad
Publicerad

Efter silvret i milloppet i Pyeongchang är Charlotte Kalla den främsta svenska kvinnliga olympiern hittills med sina sju medaljer. På längdsidan är bara Sixten Jernberg – tidernas främste svenske olympier på det hela taget – värre med nio.

I och med guldet i skiathlon i lördags gick Kalla upp jämsides med Gunde Svan på sex OS-medaljer totalt.

Men med torsdagens silvermedalj på 10 kilometer fritt gick Kalla om Svan och med sju OS-medaljer totalt är hon den främsta svenska kvinnliga olympiern alla kategorier genom historien.

Även kanotisten Agneta Andersson har sju medaljer. Men med tre guld och fyra silver går Kalla ändå om Andersson, som har raden tre guld – två silver – två brons.

Guld i tre raka OS

Noterbart är också att Charlotte Kalla tagit guld i tre OS i rad, vilket ytterst få svenska idrottare mäktat med.

Endast skidlegendaren Sixten Jernberg (1956, -60 och -64) och spjutkastaren Eric Lemming (1906, -08 och -12) har stått för samma bedrift.  Kanotisten Gert Fredriksson är dock än värre med guld i fyra raka OS (1948, -52, -56 och -60).

Jernberg värst

Allra främst i den totala medaljligan är fortfarande Sixten Jernberg med fyra guld, tre silver och två brons = nio OS-medaljer. Nio medaljer har för övrigt också sportskytten Alfred Swahn.

Men det är en annan historia.

(Källa: SOK)

Här är Kallas alla OS-medaljer

Guld:

– 10 km fritt i Vancouver 2010

– Stafett 4x5 km i Sotji 2014

– 15 km skiathlon i Pyeongchang 2018

Silver:

– Sprintstafett Vancouver 2010

– 15 km skiathlon Sotji 2014

– 10 km klassiskt Sotji 2014

– 10 km fritt Pyeongchang 2018

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.