Källorna: ”Affären var uppgjord”

Uppdaterad
Publicerad

Affären var uppgjord från början. Norrvidden agerade bara mellanhand, uppger Mittnytts källor om Nackstaaffären.

Flera oberoende källor uppger för Mittnytt att fastighetsaffären som ledde till att Nöjeshallen kunde köpa sin fastighet i Nacksta till reapris var uppgjord från början.

Ryktena om den uppgjorda affären når Mittnytt i samband med att Norrviddenhärvan och åtalet mot Norrviddens vd, Peter Andersson tas upp i Sundsvalls tingsrätt redan under hösten 2013. Vi får ta del av ett dokument som också lämnats in till åklagarkammaren i Sundsvall som beskriver en uppgjord fastighetsaffär i Sundsvall.

Norrporten

Underprisförsäljning till släkting

 I dokumentet beskrivs hur en ”fastighet parkerats i en större affär för att dölja en underprisförsäljning från Anders Wiklander till en släkting”. Det står också att ”hela affären var uppgjord från början”. Tipset bedömdes så pass trovärdigt och allvarligt att åklagaren skickade det vidare.

– Jag bedömde uppgifterna som så pass anmärkningsvärda och detaljerade att jag lämnade över uppgifterna och dokumentet till riksenheten mot korruption, säger kammaråklagare Göran Kvist till Mittnytt.

Oberoende källor

Mittnytt får kontakt med ytterligare två av varandra oberoende personer som hade insyn i den fastighetsaffär på totalt 850 miljoner som offentliggjordes mellan Norrporten, Norrvidden och dess ägare, den  jämtländske fastighetsmiljardären Maths O Sundqvist sommaren 2007. Båda beskriver att den försäljning av Nackstafastigheten som formellt slutfördes efter en fastighetsreglering våren 2010 gjordes upp redan 2007. Såväl pris som köpare var klar, uppger våra källor.

– Det fanns en överenskommelse att den verksamhet som bedrevs i fastigheten skulle få köpa verksamheten. Priset var också klart, berättar en person.

Marknadspriset underordnat

En avgörande fråga är om priset på fastigheten var ett marknadspris eller om det rörde sig om ett underpris.

Enligt våra källor var Norrvidden ägare av fastigheten i avvaktan på att fastighetsregleringen skulle slutföras, det innebar också det verkliga marknadspriset för fastigheten 2010 blev underordnad.

Den oberoende värdering som Mittnytt låtit utföra visar att marknadspriset för Nackstafastigheten våren 2010 var 12 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrporten

Mer i ämnet