Vattnet i Idsbyns havsbad utanför Örnsköldsvik innehåller tarmbakterier. Foto: SVT arkiv

Kallsup i havsbad kan ge magsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsviks kommun avråder från att bada i Idbyns havsbad. Mätningar har visat att vattnet innehåller mycket höga värden av tarmbakterier.

Allehanda.se. har tagit del av en mätning av vattnet i Idre havsbad som gjordes den 17 juli och visade på mycket höga halter av tarmbakterien intestinala enterokocker Havsbadet ligger strax norr om Örnsköldsvik och hade också förra året problem med samma slags bakterier.

Avloppspåverkan

Kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör, Kenth Johansson, säger till allehanda.se att resultatet av mätningen kan vara en indikation på att det är någon sorts avloppspåverkan. Av någon anledning visar de årliga mätningarna på att vattnet är dåligt just under juli månad.

Ännu vet Kenth Johansson inte varifrån bakterierna kommer. På måndag ska nästa provtagning göras.

Risk för magsjuka

– Vi ska fullfölja vår provtagning och då ska vi förmodligen kunna hitta varifrån det här kommer, men mer vill jag inte säga i dagsläget, säger han till allehanda .se.

Enligt honom är den största faran att få i sig vattnet, om man får en kallsup. Då finns det risk för att drabbas av någon slags magsjuka eller bli dålig i magen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.