Storebror ser dig, uttrycket är mer relevant än någonsin. Antalet användare av övervakningskameror har ökat lavinartat. I Västernorrland finns i dag nästan 1200 användare, jämfört med knappt 600 år 2006. En utveckling som välkomnas av polisen.
– Kameraövervakning är en del av brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder, säger Josef Wiklund som är lokalområdeschef i Medelpads polisområde.
Josef Wiklund ställer sig positiv till att övervaka centrala Sundsvall med ännu fler övervakningskameror, framförallt vill han utnyttja polisens möjlighet att på egen hand besluta om övervakning av brottsutsatta områden under 30 dagar.
Har givit effekt
Övervakningskameror på allmän plats kräver i regel tillstånd från länsstyrelsen, men det finns undantag från byråkratin. De permanenta kamerorna finns såväl hos privatpersoner som företag och butiker men även på offentliga lokaler som skolor. I Sundsvalls kommun har sju skolor system för kameraövervakning. Sticksjö skola har till exempel ett flertal kameror.
– Det beror på att vi under ganska lång tid haft en väldigt stor skadegörelse som leder till otrivsel, ökad otrygghet som leder till höga kostnader, säger Torbjörn Stark som är fastighetschef i Sundsvalls kommun.
SVT: Har kamerorna givit någon effekt?
– Ja skadegörelsen har gått ned, absolut, säger Torbjörn Stark.
Moderna kameror
På Sticksjö skola handlar det om moderna kameror som kan zooma och täcka en stor yta men enligt tillståndet får kameran bara filma två meter från fasaden och bilderna får bara lämnas ut till polis och åklagare. En förfrågan om att få se hur bilden ser ut när undertecknad står nedanför kameran avslås till exempel. Regelverket ska skydda den personliga integriteten samtidigt som antalet kameror ökar.
– Pendeln kanske har svängt något till att samhället är mera öppet för kameraövervakning, tror polischefen Josef Wiklund.