Tandläkarbristen i fokus vid stormöte i Fränsta

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om folktandvårdens vara eller inte vara i Fränsta ska avgöras inom kort. På måndagskvällen hade ett hundratal intresserade samlats för att försöka få svar på sina frågor av politikerna.

En av initiativtagarna till kampen för tandvården i Fränsta och till måndagens möte är Margareta Helander. Hon står även bakom den namninsamling för ett bevarande av tandvården på orten som engagerat tusentals Fränstabor.

– Fränsta behöver basservicen, utarmas den så är det negativt för hela samhället säger Margareta Helander, initiativtagare till kampen för Folktandvården i Fränsta.

Flera olika förslag

Förslagen på lösningar är många. KD har bland annat lyft fram ett privat alternativ. Socialdemokraterna och kommunalrådet Sten-Ove Danielsson kan också tänka sig ett visst kommunalt stöd för verksamheten.

Ånge kommun har i förra veckan fått en dragning av läget i landstinget. Under måndagskvällens öppna möte fick även Fränstaborna veta hur landstinget resonerar.

– Vi har gått vidare med de tips vi fått från allmänheten om tandläkare som skulle kunna tänka sig att flytta hit, men det har inte gett jättemycket säger Andreas Sjölander (S) ordförande i Folkhälsa- primärvårds och tandvårdsnämnden i landstinget.

Svårt hitta tandläkare

Enligt landstinget är det i det närmaste omöjligt att hitta tandläkare som vill jobba i Fränsta, det är liknande problem på många andra håll i landet enligt landstinget.

– Nu är väl alternativet att centrera till en enda klinik i kommunen (Ånge) eller möjligen om det finns någon privat intressent som är villig att ta över säger Andreas Sjölander (S).

2 400 namnunderskrifter

Margareta Helander har dragit igång en namninsamling som gett 2 400 namnunderskrifter i kampen för att få behålla Folktandvården i Fränsta. Hon tycker landstinget har gett upp sökandet för tidigt.

– Vi vet att det finns tandläkare som gärna vill jobba på en mindre ort, det gäller bara att hitta en form för rekrytering för att nå dem säger Margareta Helander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.