Sollefteåborna fortsätter med sin ockupation i sjukhuentrén med oförminskad styrka.

Kampviljan stor i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteå sjukhus har ockuperats i en månad nu men trots det är det fortfarande inga problem att bemanna sjukhusentrén.

Några av dem har hunnit sitta flera pass i entrén på Sollefteå sjukhus. Andra är här för första gången. Föräldralediga Sara Svanlund gjorde under torsdagen sitt tredje förmiddagspass med sin son. Enligt henne är det inga problem att fylla pärmen med alla tider. Den som vill ockupera måste vara ute i god tid.

– Intresset är stort och det är en stor variation på antal personer som kommer hit. Pärmen är välfylld och folk som kommer hit och vill ta ett pass måste bläddra framåt i pärmen för att hitta en dag längre fram.

”Vill föda här”

Anledningen till att Sara valt att aktivt ockupera sjukhuset sitter på hennes rygg. I somras födde hon sin son på Sundsvalls sjukhus eftersom BB i Sollefteå då var stängt.

– Det skulle vi helst slippa även om det gick bra. Vi vill ha fler barn och jag vill föda i Sollefteå. Det känns jätteviktigt att det finns ett sjukhus i Sollefteå.

Ockupation fram till valet

Samtidigt gör Magnus Wikner sitt första pass i den gula varselvästen. Han tycker att det är viktigt att visa engagemang.

– Vi var hit för att skriva upp oss på listan men det visade sig vara fulltecknat fyra, fem dagar. Jag har ledigvecka på mitt schema men lyckades hitta en ledig tid ändå. Det ska bli fler dagar nu när man vet att måste ligga lite före i planeringen.

Bo-Göran Widman, överläkare inom allmänkirurgin på sollefteå sjukhus är övertygad om att ockupationen kommer att pågå länge.

– Och då är risken att det blir ett byte av politiker skulle jag tro, säger Bo-Göran Widman, överläkare inom allmänkirurgin i Sollefteå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet